Cupluri care dureaza. Cum reusesc.

Ai vazut ca exista relatii care dureaza ani si ani de zile? Poate chiar toata viata? Nu e imposibil sa ajungeti si voi sa aveti o astfel de poveste de dragoste!

Fiecare inceput de relatie e dominat de romantism, pasiune si zambete. Dar faza de „luna de miere” trece, in mod inevitabil. Ce faci atunci? Sa stii ca exista destul de multe relatii care dureaza si care nu se destrama in momentul in care zboara „fluturii din stomac”.

Ca sa ai o relatie pe termen lung, poate chiar pentru toata viata, e important sa intelegi ca trebuie sa muncesti zi de zi la ea, scrie Mindbodygreen.com. Lucreaza in echipa cu partenerul tau, ca sa creati o relatie bazata pe dragoste si parteneriat. Numai asa veti reusi sa aveti si voi una dintre acele relatii care dureaza si pe care le invidiati.

5 caracteristici ale unor relatii care dureaza

1. Dedicarea

Un terapeut de cuplu afla imediat daca o relatie are sanse sa reziste. Cum? Ii intreaba pe parteneri cat de mult isi doresc sa faca relatia sa functioneze. Raspunsul la aceasta intrebare arata nu numai implicarea partenerilor, dar si nivelul lor de satisfactie. Trebuie sa recunosti. Orice relatie care dureaza se bazeaza pe mult efort. Atat timp cat amandoi va doriti sa ramaneti impreuna, relatia are sanse sa dureze mai mult!

2. Aprecierea

Acele relatii care dureaza nu rezista in timp doar pentru ca cei doi se iubesc, ci pentru ca si se apreciaza reciproc. Isi respecta punctele de vedere, valorile si scopurile. Acest lucru presupune un efort.

3. Empatia

Empatia nu este simpatie. Presupune intelegerea felului in care se simt ceilalti, din perspectiva lor. Nu inseamna sa iti proiectezi propriile emotii in situatia in care se afla partenerul. Partenerii din acele relatii care dureaza incearca activ sa isi inteleaga sentimentele reciproc. Astfel, ei ajung sa se ajute mai mult si sa isi exprime grijile.

4. Atractia sexuala

Ni se induce ideea ca atractia sexuala scade in timp. Cu cat barbatii se apropie de varsta a doua, cu atat nivelul de testosteron scade si ar putea dura mai mult pana se excita. Pe de alta parte, nici femeile nu mai stau la fel de bine cu excitatia in timp. Scaderea atractiei sexuale poate afecta stima de sine a ambilor parteneri. De aceea atractia e foarte importanta. Dar chimia dintre voi poate creste sau se poate mentine si bazandu-va pe alte calitati, fizice sau intelectuale.

5. Parteneriatul

Partenerii care raman impreuna petrec mult timp… impreuna. Nu numai ca stau unul langa altul in timp ce se uita la TV. Petrec timp de calitate impreuna, pe care il considera o prioritate. Sigur, cateodata esti obosita si vrei sa lenevesti langa iubitul tau. Si e ok. Dar fa uneori efort sa faceti cu adevarat lucruri impreuna. Poate ca ti se pare ciudat sa auzi asta acum, cand ai o viata dinamica de cuplu. Dar ai fi uimita sa afli cate dintre relatii se termina pentru ca partenerii nu isi mai acorda timp si atentie si au discutii numai despre rutina zilnica.

Acum ca stii care sunt calitatile celor care formeaza cupluri longevive, afla si 5 secrete ca sa imbunatatesti viata de cuplu.

FOTO: istockphoto.com