relatiile toxice dauneaza grav sanatatii

Relatiile toxice sunt periculoase. Toxicitatea poate sa nu fie evidenta, dar, ca un gaz otravitor, poate fi mortala. O relatie dificila, nu este neaparat toxica, dar daca ea iti afecteaza constant si profund calitatea vietii, atunci poate ar fi cazul s-o reevaluezi. Pe huffingtonpost.com am gasit un articol foarte interesant pe aceasta tema!

Relatiile toxice iti distrug stima de sine si increderea

Imaginea pe care o ai despre tine este profund afectata de relatiile tale. Petrecerea timpului cu prietenii si familia, cu persoane care tin la tine, iti recunosc talentele, iti imbratiseaza personalitatea si-ti sarbatoresc unicitatea, iti imbunatatesc in mod inevitabil, stima de sine si increderea. Iar atunci cand acestea doua sunt ridicate, nu numai ca ai mult mai mult succes, dar si viata ta de zi cu zi e mult mai placuta. Relatiile toxice distrug insa acest echilibru si-ti otravesc parerea pe care o ai despre tine, erodandu-ti increderea in propriile forte.

Iti consuma energia

O relatie toxica este de multe ori un maraton ce presupune un efort colosal pentru a te asigura ca persoana de langa tine e fericita. Mintea ta este in permanenta orientata catre partenerul tau, scanandu-i starea de spirit si cauta sa-i detectezi nevoile. Te temi sa nu-l superi sau sa nu-l dezamagesti. Timpul petrecut impreuna este mai mereu despre el si aproape niciodata despre tine. Nu ai loc sa-ti exprimi gandurile sau sentimentele si nici sa-i ceri sprijinul. Energia ta este consumata pentru a naviga printre incertitudini.

O astfel de legatura aduce numai negativitate

Cand esti intr-o relatie toxica simti ca este ceva intotdeauna gresit cu tine, cu diversele situatii in care ajungi sau cu prietenii tai. Simti o presiune de a imbunatati ceva mereu, chiar si atunci cand situatia este dincolo de controlul tau. Mentalitatea si starea ta de spirit sunt afectate de negativitatea si nefericirea tipului cu care esti.

Relatiile toxice formeaza un model pentru alte relatii

Invatam prin exemplu si prin experiente, iar relatiile toxice, desi sunt extrem de nesanatoase, pot deveni atat de familiare incat sa dai numai de ele. In plus, este posibil sa incepi sa nu mai recunosti o relatie sanatoasa atunci cand o descoperi. Relatiile toxice te fac sa privesti cu scepticism si neincredere atunci cand cineva te trateaza bine.

Astfel de relatii cresc nivelul de stres care-ti influenteaza in rau sanatatea

Nu conteaza ce varsta ai, este important sa te preocupi mereu de sanatatea ta si sa limitezi pe cat posibil sa te expui la stres. Insa relatiile toxice te consuma emotional, mental si fizic, iar stresul este considerat de psihologii contemporani un ucigas tacut.

Citeste si: “14 semne ca ai o relatie toxica. Pune punct!”.

Foto: iStockphoto