sa nu te casatoresti

Specialistii spun sa nu te casatoresti daca nu ai invatat cateva mecanisme esentiale pentru o casnicie de succes.

Nunta dureaza o singura zi, insa mariajul vostru este (speram) pentru totdeauna. Specialistii de la Your Tango iti propun sa inveti cateva lucruri despre tine, despre el si despre voi doi, inainte de a merge la altar. Descopera si tu de ce sa nu te casatoresti, pana nu ai invatat aceste mecanisme sanatoase.

Inainte sa iti iei permisul de conducere, dai un test tocmai pentru ca a fi sofer fara invataminte ar duce la accidente catastrofale pentru tine si pentru altii. Acelasi lucru se intampla si intr-un mariaj in care partenerii nu sunt pregatiti.

Orice casnicie este un parteneriat si toti oamenii ar trebui sa stie cateva mecanisme eficiente pentru a transforma acest parteneriat intr-unul de succes. Altfel, riscul certurilor in cuplu sau riscul unui mariaj destinat esecului sunt mari.

Multiple cercetari au concluzionat faptul ca acele cupluri care invata mecanismele traiului in doi au sanse de a se bucura de relatii pe termen lung si partneri ce ii fac sa se simta impliniti. Specialistii spun sa nu te casatoresti inainte sa inveti mecanismele ce va ajuta casnicia.

Sa nu te casatoresti fara a invata:

  • Mecanisme de reglare emotionala

Copiii traiesc in lumea emotiilor puternice: de la furie, la anxietate necontrolata, descarcari nervoase. Adultii, insa, sunt (sau ar trebui sa fie) capabili de atitudini calme.

Vestea buna este ca toti adultii pot invata sa isi controleze emotiile, cu atat mai mult tendintele de agresivitate.

Specialistii recomanda sa nu te casatoresti daca in cuplu inca ridici tonul de foarte multe ori sau te enervezi atat de rau incat faci sau spui lucruri ce dor. Daca iti jignesti partenerul sau tipi, trebuie sa inveti mecanismele de reglare emotionala ce te ajuta in cuplu.

  • Capacitati de comunicare eficienta

Tactul este o trasatura esentiala in cazul ambasadorilor, dar si in cuplu. Comunicarea diplomata, mai ales atunci cand exista o problema care te streseaza, este vitala in doi.

Invata sa asculti constient si sa cooperezi! Specialistii recomanda sa nu te casatoresti daca discutiile intre voi doi sunt sub forma de critica, victimizare sau agresiune. Aceste emotii iti pot distruge mariajul.

Poate nu iti dai seama ca faci asta, insa, a nega ceea ce iti transmite partenerul spunand “dar”, “insa”, “totusi” sau ignorand ceea ce iti spune, in loc sa intelegi ceea ce auzi, poate duce la despartire.

  • Sa gestionezi un conflict

Toate cuplurile au probleme si diferente de opinie. Cuplurile de succes stiu sa inceapa cu “varianta lui”, apoi cu “varianta ei” si pot ajunge la “varianta noastra”.

De fapt, este vorba despre mediere, despre alegerea unei pozitii cu care ambii parteneri sunt de acord sau pot rezona.

Specialistii recomanda sa nu te casatoresti daca exista mereu discutii contradictorii (fara rezolvare sau compromis) legate de cele mai marunte lucruri, precum alegerea restaurantului pentru cina, intrucat in timp veti avea acelasi sistem de gestionare a conflictului pentru probleme mai mari. De la achizitionarea unei case, la cum sa economisiti bani si pana la cum sa mentineti viata sexuala pasionala.

  • Sa ai o atitudine pozitiva

De fiecare data cand zambesti sau razi la glumele iubitului tau, de fiecare data cand esti de acord cu ceea ce a spus partenerul tau de cuplu, iti exprimi aprecierea fata de el.

A-i multumi iubitului, a fi recunoscatoare, a-ti exprima sentimentele de dragoste, toate sunt modalitati de a fi pozitiva in viata de cuplu.

Cu cat oferi mai multe dovezi de optimism, cu atat veti fi mai fericiti. Cu cat sunteti mai pregatiti, cu atat cuplul vostru are o sansa in plus de reusita. Sa nu te casatoresti inainte sa stapanesti lucrurile de mai sus. Astfel, mariajul vostru va fi pe viata!

Citeste si: 15 intrebari la care sa gasesti raspunsul inainte sa te casatoresti

Foto: Gulliver