Pastrezi legatura cu fostul iubit? Ce poate insemna asta.

Ce inseamna daca pastrezi legatura cu fostul iubit? Ca nu il mai iubesti pe cel de acum? Ca nu ai acceptat despartirea? Ca vrei sa ai o alternativa in cazul in care relatia de acum nu merge? In primul rand, trebuie sa te intrebi de ce o faci!

Nu e deloc neobisnuit sa pastrezi legatura cu fostul iubit. Dar ce se intampla cand intri intr-o noua relatie? Chiar si asa, continui sa te mai vezi cu fostul? Si, daca da, crezi ca acest lucru iti va afecta noua relatie? Psychologytoday.com a scris despre doua studii realizate pe tineri, in ideea de a afla cat de des comunica acestia cu fostii parteneri, de ce mentin acest contact si ce spun aceste legaturi despre relatiile lor din prezent.

Primul studiu a fost facut pe 260 de studenti care aveau relatii de cuplu de cel putin o luna si relatii anterioare care durasera cel putin trei luni. 40% dintre ei pastrau legatura cu fostii parteneri. Cei mai multi nu vorbesc cu fostii parteneri foarte des, dar cativa dintre ei, respectiv 13%, vorbeau cu fostii parteneri de cateva ori pe saptamana.

Studiul a aratat ca cei care pastrau legatura mai putin cu fostii parteneri erau cei care aveau, la momentul studiului, relatii mai serioase. De asemenea, cei care inca aveau sentimente fata de fostii parteneri continuau comunicarea cu acestia.

Potrivit studiului, sunt sanse mai mari sa pastrezi legatura cu fostul iubit daca despartirea nu a fost una traumatizanta, daca a fost de comun acord, lipsita de rautate sau comportamente negative. Pe de alta parte, daca pastrezi legatura cu fostul iubit, e posibil sa nu fi acceptat inca ideea despartirii.

Cum iti afecteaza relatia din prezent faptul ca pastrezi legatura cu fostul iubit

Dar faptul ca pastrezi legatura cu fostul iubit iti afecteaza relatia din prezent? In general, cei care pastreaza legatura cu fostii parteneri sunt mai putin implicati in relatia din prezent. Acest lucru nu inseamna insa ca nu esti multumita de relatia ta actuala.

In cel de-al doilea studiu, cercetatorii au analizat tocmai acest aspect: cum afecteaza calitatea unei relatii faptul ca unul dintre parteneri pastreaza legatura cu fostul. Astfel, au fost analizate motivele pentru care pastram legatura cu fostii. Au fost cercetati 169 de studenti care se aflau in relatii de cuplu si care au afirmat ca vorbeau cu fostii parteneri la interval de cateva luni.

Cercetatorii au aflat ceva important: cu cat o persoana e mai nesatisfacuta de relatia actuala, cu atat mai des va comunica cu fostul partener. Aceste doua studii arata ca, daca a pastra legatura cu fostul nu inseamna ca esti nefericita in relatia ta de acum, faptul ca discuti cu el in mod frecvent ar trebui sa iti ridice niste semne de intrebare. Pentru ca e posibil sa nu fii multumita de relatia din prezent.

Ar trebui sau nu sa mai vorbesti cu fostul?

Raspunsul nu e atat de simplu pe cat ai vrea. Nu este “da” sau “nu”. Ar trebui sa te gandesti la propriile motive care te fac sa vrei sa pastrezi lagatura cu fostul iubit. Daca o faci pentru ca vrei sa il pastrezi ca o “rezerva”, o sa iti compromiti relatia actuala. Cu cat mai des vorbesti cu el, cu atat mai atasata vei ramane si mai greu iti va fi sa treci peste fosta relatie.

Daca iubitul tau face la fel, ai de ce sa fii geloasa?

Daca stii ca iubitul tau de acum inca pastreaza legatura cu fosta, vei fi, cu siguranta, geloasa. Dar simplul fapt ca inca mai vorbeste cu ea nu inseamna ca e nemultumit de relatia cu tine. Asta daca femeia respectiva face parte din grupul in care se afla si el. Dar, daca se gandeste la ea ca la o varianta buna in caz ca nu functioneaza relatia cu tine, da, atunci ai motive de ingrijorare.

FOTO: Guliver

Citeste si: Exista sanse sa te impaci cu fostul iubit dupa zece ani?