Iubit posesiv

Iubitul tau te verifica la fiecare pas? Te intreaba de fiecare data unde mergi si cu cine urmeaza sa te intalnesti? Te suna doar ca sa se asigure ca esti intr-un anumit loc? Isi face griji constant ca il vei insela? Reactioneaza agresiv de fiecare data cand ai un comportament schimbat fata de el? Toate acestea sunt semne ca este un iubit posesiv, potrivit celor de la bustle.com. 

Psihologii asociaza acest comportament cu fenomenul numit “control coercitiv” si este foarte important de notat faptul ca acest tip de comportament nu este firesc. Este o linie foarte subtire intre control si abuz, ceea ce inseamna ca acest tip de comportament nu este sanatos. Foarte multi psihologi asociaza abuzurile in cuplu cu aceasta forma de control, asa ca este bine sa fii atenta la acele semne care iti arata ca ai un iubit posesiv.

Semne care iti arata ca ai un iubit posesiv

1. Te face sa te simti vinovata pentru orice

Este comportamentul tipic pe care il are orice iubit posesiv. Gelozia si nevoia de control sunt puternice, iar iubitul tau este capabil sa te faca sa te simti vinovata pentru orice. Mai mult, gaseste mereu motive sa te verifice sau sa te chestioneze de fiecare data cand are impresia ca il minti. Incearca de fiecare data sa afle ce gandesti si de ce ai actionat intr-un anumit fel, asa ca va gasi si o metoda sa te faca sa te simti vinovata, desi nu ai gresit cu nimic fata de el.

2. Iti interzice sa te vezi cu prietenii sau, mai rau, cu familia

Probabil ca prietenii sau familia iti spun ca nu le place felul in care iubitul tau te trateaza, dar le este teama sa iti spuna toate aceste lucruri de fata cu el. Iubitul tau te va face sa te indepartezi de prieteni sau de familie, iar motivul invocat de el va fi acela ca iti petreci prea mult timp cu alte persoane si iti neglijezi relatia. Te va face sa te simti vinovata si sa crezi ca il neglijezi, iar in acest fel vei ajunge sa te retragi aproape definitiv din viata sociala.

3. Mereu are ceva de spus

Intr-o relatie normala, este firesc sa te sfatuiesti cu iubitul tau si sa luati impreuna unele decizii, dar, daca iubitul tau este posesiv, atunci este clar ca va avea ceva de spus de fiecare data cand va avea impresia ca faci anumite lucruri fara sa te consulti cu el. Mai mult, intotdeauna va avea o opinie, indiferent daca este vorba despre cumpararea unui cadou sau despre alegerea unei tinute.

4. Nu are incredere in tine

Daca ai un iubit posesiv, inseamna ca acesta nu are incredere in tine si va cauta intotdeauna motive sa te invinovateasca de ceva. Iti va cauta punctele vulnerabile si va profita de fiecare data cand va avea ocazia. Acest comportament apare, de regula, in urma unei dezamagiri in dragoste, asa ca iubitul tau va fi destul de sceptic in privinta relatiei pe care o are cu tine.

5. Are nevoie constant de dovezi de afectiune

Un alt semn ca iubitul tau este posesiv este acela ca are nevoie constant de dovezi de afectiune. Nevoia de control ia nastere din nevoia de a fi iubit si apreciat, ceea ce inseamna ca iubitul tau nu este sigur de sentimentele tale fata de el. Va inventa mereu noi reguli si va gasi mereu motive sa te acuze de ceva.

6. Detine mereu controlul in relatie

Punctul cheie al relatiei controlate de un iubit posesiv este ca el se ocupa de tot. Chiar daca te consulti cu iubitul tau de fiecare data cand vrei sa iei o decizie, el se va asigura ca detine mereu controlul in relatie. Acest comportament se rezuma la tendinta de a trata un partener adult ca un copil care are nevoie de indrumare. Daca alegi sa faci ceva de una singura, iubitul tau iti va critica decizia si te va acuza ca ai dat dovada de un comportament ridicol.

7. Nu iti respecta spatiul

Un astfel de control iti reduce dreptul la propriul spatiu, ceea ce inseamna ca iubitul tau nu te considera capabila sa faci unele lucruri de una singura. Mai mult, va incerca sa iti impuna si cum sa iti manageriezi banii sau in ce afaceri sa investesti. Iti va spune constant ca nu are incredere in felul in care obisnuiesti sa iei decizii si va incerca sa se impuna de fiecare data in fata ta.

8. Are tendinta sa devina exagerat de protector

Daca el are tendinta sa devina exagerat de protector, inseamna ca ai un iubit posesiv. Acest lucru inseamna ca iubitul tau te considera o persoana delicata si se va asigura ca iti controleaza fiecare decizie pe care o iei. Mai mult, acesta va profita de orice ocazie sa iti spuna ca el stie cel mai bine ce trebuie sa faci sau cum trebuie sa procedezi in anumite situatii.

9. Te face sa fii sceptica in privinta dorintelor pe care le ai

Aceasta este o alta tehnica de manipulare cu o istorie foarte lunga. Iti va spune ca nu iti plac cu adevarat unele lucruri sau ca nu iti doresti sa mergi in anumite locatii. Va incerca sa te convinga de faptul ca aproape tot ceea ce gandesti nu este ceea ce vrei cu adevarat sa faci. Nu iti amintesti ca ati vorbit sa porniti o afacere impreuna? Acum este momentul in care el iti slabeste perspectiva si preia controlul asupra relatiei.

Ai o relatie toxica? 3 semne ca trebuie sa ii spui adio!

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver