cum salvezi o relatie

Emotiile sunt complexe, iar experientele cu care ne confruntam zi de zi le afecteaza. O zi ploioasa, insorita, cantecul nostru preferat la radio sau un e-mail furios la locul de munca, toate acestea lucruri ne pot afecta starea de spirit, ne pot schimba felul in care ne simtim si modul in care gandim. Iar o relatie poate avea de suferit de pe urma acestor experiente a caror influenta nu o percepem mereu.

Ce te ajuta sa treci cu bine peste astfel de situatii? Capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu, cum bine puncteaza un articol din Time Magazine.

Problemele vin atunci cand le permitem acestor sentimente temporare sa dicteze felul in care relationam cu cei din jur. De ce? Pentru ca emotiile ne pot provoca sa reactionam intr-un mod diferit decat am face-o in mod normal. Daca ne simtim foarte fericiti am putea accepta sa facem ceva ce n-am vrea in mod normal. Daca suntem tristi sau suparati am putea crede ca o anumita persoana ne-a facut sa ne simtim asa.

Inteligenta emotionala cunoscuta, de asemenea, si sub numele de El sau EQ (pentru coeficientul de inteligenta emotionala), descrie abilitatea unei persoane de a recunoaste emotiile, pentru a intelege efectul lor puternic, si de a folosi aceste informatii pentru a-si ghida gandirea si comportamentul. Atunci cand vorbim despre tinerea emotiilor sub control ne referim de fapt la felul in care raspundem la diverse emotii. Acest lucru nu este usor de facut, dar te poti obisnui cu el practicandu-l ori de cate ori ai ocazia.

Cum poate inteligenta emotionala sa ajute o relatie cu probleme

Cea mai utilia abilitate este capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu. Iar pentru a reusi asta trebuie sa faci un pas inapoi intr-un moment incarcat emotional si sa te gandesti la consecintele actiunilor tale, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Iata cum functioneaza: Daca primesti un e-mail care te deranjeaza, nu raspunde imediat la el. In cazul in care iubitul sau un membru din familie face ceva frustrant, fa o pauza inainte de a reactiona.

Apoi, pune-ti intrebari de genul:

Cum va afecta răspunsul meu relatia mea cu aceasta persoana?

Voi regreta ca am spus asta? Sa aman raspunsul pe maine? Sau pe saptamana viitoare?

Acest lucru nu trebuie sa-ti manance mult timp. De fapt, odata ce te-ai obisnuit cu aceasta practica, ea devine mai mult un obicei.

Daca ai constant probleme in relatie te invit sa descoperi si cateva metode universal valabile de rezolvare ale lor!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto