probleme de somn femeie

Atunci cand nu dormi bine, e foarte probabil sa ai o zi proasta la birou, dar si sa ajungi sa te certi cu partenerul de viata din te miri ce. Nu o spunem noi, o spun cercetatorii! Iata ce se intampla daca ai probleme de somn.

Potrivit unui studiu, facut de Amie Gordon si Serena Chen de la Universitatea din California (Berkeley) si publicat in Social Psychological and Personality Science, calitatea somnului este decisiva pentru felul in care reactionezi si te comporti cu partenerul in ziua urmatoare, scriu editorii de la refinery29.com. Iata de ce nu e bine sa ai probleme de somn.

Probleme de somn – Ce zic cercetatorii despre somnul de proasta calitate

Iata in ce a constat studiul: participantii au completat un chestionar online, zilnic, timp de doua saptamani. Acestia notau cate ore au dormit, de cate ori s-au trezit in timpul noptii, cat de energizati s-au simtit dimineata, cat de obositi au fost pe parcursul zilei si daca au experimentat sau nu conflicte in relatia cu partenerul de viata.

La finalul cercetarii, s-a ajuns la concluzia ca persoanele care au dormit prost, au avut tendinta sa aiba conflicte a doua zi cu partenerii lor. Chiar si o singura noapte agitata poate avea un impact major asupra relatiei – cand oamenii au dormit mai prost decat de obicei, au avut o tendinta mai mare de a se angrena in certuri cu partenerul de viata.

Probleme de somn si relatia de cuplu

O posibila explicatie pentru aceste concluzii este urmatoarea: stresul, anxietatea si chiar conflictele avute cu partenerul pe parcursul zilei pot fi o cauza pentru somnul precar. De fapt, lucrurile se invart intr-un cerc vicios, din care e greu sa scapi daca ai probleme in relatie – certurile dese duc la un somn prost, iar un somn prost duce la certuri dese.

O odihna proasta duce la intensificarea conflictelor din relatie

Analizele merg si mai departe. Intr-un al doilea studiu, cercetatorii au analizezat cum calitatea somnului influenteaza trairea conflictelor si rezolvarea lor de catre ambii parteneri. Pentru acest lucru, participantii au venit in laborator si au fost filmati in timp ce discutau despre sursa conflictului din relatia lor.

Probleme de somn si agresivitate

Cei care au spus ca au avut somnul prost cu o noapte inainte sa se certe cu partenerul, s-au simtit mai rau in timpul conflictului – adica au experimentat mai multe emotii negative si mai putine pozitive. Si, in acelasi timp, au putut sa “citeasca” mai putin din emotiile partenerului lor.

Descoperirile arata ca nu doar partenerul care nu doarme bine este foarte agresiv si negativ pe parcursul unui conflict intens, ci si celalalt partener. La polul opus, cuplurile care dormeau bine pe parcursul noptii, erau si cele cu sansele cele mai mari de a-si rezolva conflictele.

Probleme de somn – Concluzia: somnul e important nu doar pentru sanatate si productivitate la serviciu, dar si pentru buna functionare a relatiei. Daca dormi bine, e mai putin probabil sa te certi cu iubitul si mai probabil sa rezolvi cu bine orice cearta se iveste.

Desi oricine poate avea zile mai proaste, cand calitatea somnului scade, specialistii ne sfatuiesc ca in aceaste momente sa evitam discutarea unor probleme serioase de cuplu.

Probleme de somn si oboseala

Cercetatorii inca nu stiu de ce o calitate proasta a somnului duce la iscarea conflictelor – poate fi din cauza ca suntem, pur si simplu, mai morocanosi atunci cand nu dormim bine. Ori e posibil ca atunci cand suntem obositi, sa fim mult prea focusati pe noi si nu mai avem energia necesara sa incercam sa vedem lucrurile si din perspectiva celuilalt.

Fericirea in cuplu este “data” si de pozitia in care dormi impreuna cu partenerul. Stiai?

Foto: Guliver