Te-a inselat si vrei sa te razbuni

Daca vrei sa-i dai o lectie iubitului dupa ce a calcat stramb, gandeste-te de doua ori inainte. E posibil sa suferi mai tare dupa ce iti pui planul in aplicare, plus ca risti sa gresesti si mai tare decat el. Daca te-a inselat si vrei sa te razbuni, mai bine gandeste-te la motivele care au generat aceasta situatie neplacuta.

Sa il inseli cu cel mai bun prieten, sa il lasi fara bani pe card, sa faci o pagina pe social media si sa le spui tuturor despre tradarea lui, sa ii arunci toate hainele de la etaj si sa ii faci o scena de fata cu parintii – sunt sigura ca iti trec prin minte ganduri nenumarate.

Te-a inselat si vrei sa te razbuni? Ai impresia ca razbunarea o sa-ti vindece inima ranita si ca o sa poti sa-ti continui linistita viata dupa ce elimini energia negativa? Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa. Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog (www.sexologultau.net), iti spune cum sa procedezi daca ai fost inselata si de ce razbunarea nu te va ajuta sa te simti mai bine.

Vina se imparte mereu la doi

„Inselatul este unul dintre evenimentele care perturba major viata unui cuplu. De cele mai multe ori, inselatul are la baza o lipsa din viata cuplului: <<omul isi doreste doar ceea ce nu are >>. Multi dintre cei implicati se grabesc sa arunce vina asupra <<faptasului >>, fara a se gandi daca ei insisi nu sunt o parte din cauza“, spune specialistul.

Te-a inselat si vrei sa te razbuni? Mai bine te desparti de iubit

Sfatul psihologului este acesta: „Identificarea motivelor reale ale inselatului influenteaza decisiv desfasurarea ulterioara a relatiei: iertare sau despartire. Relatia nu va mai fi niciodata la fel dupa inselat; apare vina, tensiunea si, mai ales, indoiala.

Te-a inselat si vrei sa te razbuni? Ca relatia sa continue, trebuie sa se schimbe si sa se indeparteze cauzele inselatului. Razbunarea nu este niciodata o solutie, caci va duce la reprosuri nesfarsite. Inselatul repetat arata mai degraba un comportament al persoanei decat o cauza si ar trebui sa duca la incheierea relatiei inainte ca aceasta sa duca la o si mai mare suferinta.

Exista si inselatul care este o ratacire de moment, pe fondul unei stari sau emotii care, atunci cand dispare, lasa loc regretului si vinei. In astfel de situatii, sinceritatea cu partenerul este mai degraba o lasitate, dupa parerea mea. Sub acoperirea <<corectitudinii si sinceritatii>>, inselatul se descarca, se elibereaza, dar transfera o incarcatura emotionala grea si nemeritata partenerului.

Cred ca fiecare trebuie sa poarte responsabilitatea propriilor actiuni si a propriilor greseli. Daca realizeaza ca a facut o greseala, iertarea, izbavirea trebuie sa vina din comportamentul viitor, si nu din suferinta partenerului.“

Exista viata impreuna dupa o tradare?

„Ce se intampla dupa inselat este greu de spus si de controlat: fiecare are limitele lui in ceea ce priveste acceptarea si iertarea, dupa cum fiecare are dreptul la a doua sansa. Unele relatii gasesc puterea de a continua, pentru ca exista in ele si alte resurse, altele se incheie, caci nu este loc de iertare si uitare. Castigarea increderii se face adeseori cu greutate, dar se pierde usor, si odata pierduta increderea, se recastiga cu greu si in timp, cu fapte si nu cu vorbe.

Din pacate, situatiile cele mai grele sunt cele in care exista un anume tip de relatie, pe care expresia <<nu pot trai fara el/ea>> o defineste cel mai bine: relatia de dependenta, in care teama de singuratate este mai puternica decat suferinta inselatului. Acestea sunt relatii chinuitoare, in care functioneaza din plin un paradox: desi persoana implicata fuge de suferinta de a fi singura, ea ajunge repede intr-o alta suferinta, la fel de grea, venita dintr-o relatie defecta, de multe ori abuzatoare sau agresiva.

Atunci cand apare o astfel de situatie, este recomandata terapia de cuplu. Ea poate ajuta partenerii sa inteleaga ce s-a intamplat de fapt, care sunt cauzele profunde si ce solutii exista pentru ca scenariul ce a dus la inselare sa nu se repete. “

Citeste si: Fostul iubit te-a inselat? E bine pentru tine si rau pentru amanta!

Foto: Guliver