Teama de intimitate. De ce apare si cum scapi de aceasta problema

In ziua de azi, foarte multe persoane se confrunta cu teama de intimitate, iar aceasta problema apare din mai multe cauze. Chiar daca unele relatii sunt frumoase la inceput si totul pare sa se indrepte in directia buna, multi se tem sa se implice pe termen lung si au sentimente confuze, scrie greatist.com. 

Teama de intimitate poate sa apara din mai multe motive, iar persoanele care au iesit la intalniri foarte mult timp sau care nu au reusit sa aiba o relatie serioasa pana la o anumita varsta se pot confrunta cu aceasta problema. Totodata, de cele mai multe ori, teama de intimitate apare si din cauza unor probleme mai vechi, care nu au fost rezolvate la timp.

Desi nu este un subiect foarte discutat in zilele noastre, teama de intimitate duce la o serie de probleme pe plan emotional si, netratata la timp, poate lasa urme adanci.

De ce apare teama de intimitate si cum scapi de aceasta problema

1. Ceea ce ni se intampla in copilarie ne afecteaza la maturitate

Foarte multe probleme pornesc din copilarie, spun psihologii. Potrivit acestora, parintii sunt cele mai importante persoane din viata noastra si am invatat de la ei ca mereu va fi cineva care ne va iubi si ne va ocroti. Mai mult decat atat, stim ca ei vor fi alaturi de noi indiferent de situatie, chiar daca au existat momente in care am gresit fata de ei sau i-am suparat. Parintii nu au cum sa fie perfecti, dar, daca acestia au facut unele greseli destul de mari de-a lungul timpului, toate acele probleme ne influenteaza cand ajungem adulti, spun psihologii.

Teama de intimitate apare in randul persoanelor care nu au primit suficienta afectiune atunci cand erau mici sau in cazul celor care au fost mult prea rasfatate si au primit prea multa atentie. E surprinzator cum, in ambele situatii, aparent opuse, exista un efect comun: teama de relatii serioase. Psihologii sunt de parere ca persoanele care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa apeleze la un specialist, care ii va ajuta sa vorbeasca deschis despre situatiile prin care au trecut, despre viata lor si despre problemele pe care le intampina in viata privata.

2. Incearca sa vorbesti cu un specialist si sa gasesti solutii

Chiar daca unele persoane se confrunta cu probleme de intimitate in cuplu si au trecut prin diferite situatii si experiente care le impiedica sa aiba o relatie serioasa, psihologii sunt de parere ca acest lucru trebuie sa se schimbe la un moment dat. Fiecare persoana trebuie sa invete sa isi infrunte problemele si sa treaca peste toate acele experiente din trecut.

Indiferent care sunt motivele pentru care iti este greu sa te implici intr-o relatie serioasa, este bine sa discuti cu un specialist despre situatia cu care te confrunti si sa intelegi care sunt motivele pentru care nu poti sa faci progrese in viata privata. Psihologii sunt de parere ca trebuie sa incerci sa intelegi de ce reactionezi intr-un anumit fel.

3. Trebuie sa inveti sa primesti si sa daruiesti in viata de cuplu

Toti ne dorim sa avem control asupra celor din jur, este ceva normal, pentru ca ne face sa constientizam ce rol avem in societate. Cu toate acestea, lucrurile se schimba atunci cand vine vorba de relatii, pentru ca dragostea este despre mutualitate, nu despre control. Trebuie sa inveti sa primesti si sa daruiesti in egala masura.

Este foarte important ca doua persoane care sunt implicate intr-o relatie sa aiba acelasi statut. Desi realitatea este cu mult diferita fata de teorie, psihologii sunt de parere ca nu este dificil ca doua persoane implicate intr-o relatie sa dea dovada de mai multa intelegere si atentie. Fiecare partener simte nevoia sa-si satisfaca anumite nevoi sau sa-si indeplineasca anumite dorinte, insa o relatie se bazeaza pe incredere si comunicare. Daca iti doresti o relatie perfecta, trebuie sa intelegi ca nimic nu se obtine pe loc, ci este nevoie de timp, sacrificii si compromisuri.

Daca ti-a placut articolul despre teama de intimitate, iata si un articol despre intimitatea fizica vs. intimitatea emotionala. Care este mai importanta?

Foto: Guliver