de ce nu mai vor tinerii copii

Conform unui nou studiu publicat in aceasta luna in revista de specialitate Demography, exista un motiv foarte clar care-i determina pe multi tineri sa nu aiba copii. Sunt mai fericiti asa...

Autorii studiului Rachel Margolis si Mikko Myrskyla au incercat sa determine efectul pe care-l are aparitia unui bebelus in cadrul unui cuplu. Ei au chestionat peste 2000 de oameni din Germana (o tara unde rata de nasteri este scazuta comparativ cu cea a altor tari). Participantii au notat cat de fericiti erau inainte de venirea copilului si cat de fericiti sunt la doi ani dupa nasterea acestuia. Si se pare ca aceasta schimbare le-a schimbat multora starea de spirit in… rau.

Multi tineri nu mai vor copii pentru ca e greu sa te acomodezi cu statutul de parinte

Doar 30% dintre cei chestionati au spus ca sunt mai fericiti acum decat erau inainte, dar pentru majoritatea schimbarea nu a adus niste lucruri tocmai bune. Nivelul mediu de fericire a scazut pentru ei cu 1,4 unitati, iar cercetatorii au considerat aceasta scadere grava. Studiul a aratat ca persoanele care erau nefericite ca au facut un copil erau chiar mai nefericite decat cele care treceau printr-un divort (0,6 unitati) sau erau concediate (1 unitate).

Oamenii de stiinta au tras concluzia ca schimbarea starii de spirit experimentata de proaspetii parinti ii descurajeaza pe oameni sa faca mai multi copii si de aceea natalitatea Germaniei este tot mai mica. Totodata e clar ca aducerea pe lume a unui copil presupune schimbari majore in viata ta, iar unii oameni pur si simplu nu sunt si nu vor fi pregatiti pentru ele.

Citeste si: “Invata de la copii sa fii fericita: 10 lectii bune”!

Foto: Guliver