respectul de sine femeie trista

Respectul de sine e absolut necesar atat pentru binele tau, cat si pentru impresia pe care o lasi celorlalti. Stima fata de propria persoana creste cand intelegi ca esti valoroasa si cand incepi sa te accepti asa cum esti.

Respectul de sine e absolut necesar atat pentru binele tau, cat si pentru impresia pe care o lasi celorlalti. Stima fata de tine insati o formezi cu rabdare, cand intelegi ca esti valoroasa si cand incepi sa te accepti asa cum esti. Pentru asta, invata sa te respecti si determina-i si pe ceilalti sa o faca.

Multe dintre noi cadem in plasa nevoii de a fi admirate pe retele sociale sau de a ne conditiona valoarea de haine ori gadgeturi, cand de fapt raspunsul se afla in interiorul nostru. Editorii site-ului de sanatate mindbodygreen.com au facut o lista cu cateva sfaturi pe care e musai sa le cercetezi daca vrei sa inveti sa te respecti si sa ai mai multa incredere in tine.

Respectul de sine – Descopera ce e important pentru tine

Gandeste-te la ce e important pentru tine: sa fii tot timpul punctuala, sa reusesti sa-ti respecti promisiunile facute oamenilor dragi, sa faci voluntariat, sa-ti ajuti mai mult colegii la birou etc. Atunci cand esti sincera cu tine si faci lucrurile pe care le iubesti, iti vei creste si respectul de sine automat. E simplu!

Fii onesta cu tine ca sa-ti cresti respectul de sine

Dupa ce ai parcurs primul pas, incearca sa fii sincera cu tine, dar si cu ceilalti. Onestitatea cere un efort, dar da si satisfactii. Daca simti ca esti o persoana creativa, care are nevoie de activitati in aer liber, de miscare, nu are sens sa-ti irosesti viata pe un scaun, in fata unui calculator, intr-o multinationala. Fa acest exercitiu de onestitate si ai curaj sa schimbi ceva la viata ta daca simti nevoia. Vei capata mai multa incredere in tine!

Respecta-te si tine cont de dorintele tale

Asculta-ti instinctele si urmeaza ceea ce iti place sa faci, fara sa-ti fie frica de nou. Oamenii de succes nu se tem sa incerce lucruri diferite. Spre exemplu, creatorul Facebook, Mark Zukenberg, a renuntat la Harvard si a intrat in istorie, iar Steve Jobs si-a inceput afacerea in propriul garaj.

Respectul de sine – Inceteaza sa tii cont de parerea celorlalti

Cea mai buna modalitate de a te evidentia este prin propriul tau stil! Nu incerca sa fii „normala“ in ochii celorlalti. Nu incerca sa copiezi modele. Nu conteaza ce spun sau ce cred ceilalti despre tine atat timp cat tu esti multumita cu ceea ce esti!

Nu lasa alte persoane sa iti stabileasca limitele

Poate ca multi oameni din jurul tau sunt bine intentionati, insa, adesea iti dau sfaturi „umbrite“ de bagajul lor emotional. Cand cineva iti spune ca nu poti face un lucru, ignora-l, pur si simplu si demonstreaza contrariul!

Invata sa spui nu ca sa iti cresti respectul de sine

Invata sa si refuzi uneori, pentru ca a spune “nu”, nu te transforma intr-o persoana negativa! Iar atunci cand stii sa spui “nu”, te scutesti singura de activitati care nu-ti fac neaparat placere si vei avea si energia necesara ca sa faci ceva pentru tine!

Fii cu cineva care te apreciaza

Nu-ti pierde vremea cu cineva care e indecis daca sa fie alaturi de tine sau nu. Respectul de sine inseamna si sa fii cu un partener care te apreciaza si iti cunoaste valoarea!

Respectul de sine – Nu te suprasolicita

Nu-ti supraincarca ziua de munca singura! Cand s-a terminat programul, inchide laptopul si pleaca acasa! E important ca la finalul zilei, sa-ti faci timp sa te relaxezi si sa stai cu oamenii dragi. Iar asta inseamna ca te apreciezi si ca ai grija de tine.

Ca sa-ti cresti respectul de sine, e important si sa inveti sa-ti iubesti corpul!

Foto: Guliver