restructurari la munca

Ai aflat vesti proaste, cum ca se vor face restructurari la munca, si compania este posibil sa te dea afara? Descopera ce te sfatuiesc specialistii sa faci daca exista vremuri tulburi la serviciu.

Poate tocmai ai primit un e-mail sau poate ca ai plecat urechea la ceva informatii soptite de cativa colegi. Iar vestea te-a lasat fara cuvinte: „Vor fi restructurari la munca!“. Prima intrebare care iti vine in minte este: “Ce inseamna asta pentru mine?”.

Si foarte bine te gandesti, pentru ca atunci cand sunt restructurari la munca, se poate ajunge la mai multe deznodaminte, uneori nu tocmai fericite.

Asadar, dupa ce respiri adanc si te linistesti, descopera ce ai de facut! Specialistii Moto de la Time Magazine iti spun la ce sa fii atenta cand sunt restructurari la munca:

  1. Afla mai multe informatii

Mai intai, este recomandat sa afli ce se intampla cu adevarat. Daca lucrezi intr-o corporatie mare, vestile vor fi anuntate oficial printr-un comunicat de presa. Daca lucrezi intr-o firma mica, exista avantajele unei comunicari directe, transparente.

Daca afli ca se vor face restructurari la munca, intreaba:

  • daca vor fi concedieri sau reduceri de personal;
  • cum se decide procesul restructurarii;
  • cine decide soarta companiei.
  1. Tu trebuie sa stii cel mai bine care e valoarea ta ca angajat al companiei

Primul gand cand descoperi ca se vor face restructurari la munca este sa te panichezi putin. Poate te simti usor anxioasa. Insa, gandeste-te bine la rolul tau unic in companie. La ceea ce te face greu de inlocuit.

Daca sindromul impostorului isi face loc (in astfel de perioade se intampla sa iasa la lumina), aminteste-ti toate realizarile din trecut.

Dupa ce afli ca se vor face restructurari la munca, aduna cat poti de multe informatii legate de performantele tale. Aminteste-ti de conversatiile cu seful tau si gandeste-te cum munca ta a impactat succesul companiei.

Te poate ajuta sa scrii contributiile tale si realizarile tale in companie, daca se poate analitic, matematic. Atunci cand te vei intalni cu persoana care decide soarta companiei, iti vor prinde bine.

  1. Intra in gratiile persoanei care ia deciziile

Este mai simplu de zis decat de facut. Dar tu esti pregatita de la pasul anterior. Te poate ajuta sa stai de vorba cu sefii de departament care se ocupa de restructurari la munca.

Incearca sa obtii o intalnire cu sefii de departament sau cu CEO-ul companiei. Scopul este sa vorbesti despre realizarile tale, contributiile si impactul pe care tu l-ai adus in firma. Eforturile tale vor fi apreciate si chiar daca compania nu va fi salvata, iti vei fi facut un aliat in conducere.

  1. Cand sunt restructurari la munca, descopera ce oportunitati exista

Este posibil ca finalitatea acestor restructurari la munca sa fie dizolvarea companiei. Sau sa descoperi intr-un final ca te numeri printre aceia care isi pierd locul de munca.

In loc sa te lasi paralizata de anxietate, in loc sa astepti sfarsitul, pasiv, mai bine implica-te activ in a pregati terenul pentru job-uri viitoare.

  • Refa CV-ul tau, ai grija sa fie la zi.
  • Intra pe LinkedIn si vezi ce locuri de munca exista in domeniu.
  • Intalneste-te cu oamenii din aria ta de activitate si fa networking, asa incat sa dai de inteles ca esti deschisa la noi colaborari si oportunitati in cariera.

In momentele in care exista restructurari la munca, nu ai controlul asupra multor lucruri. Insa, daca iti cauti un loc de munca nou, deja esti implicata activ in viata ta.

Citeste si: 10 lectii dure in cariera. Invata-le inainte de 30 de ani!

Foto: Guliver