Ce sa faci ca sa ai o relatie fericita

Avem cu toate exemple de cupluri fericite si le invidiem intr-o oarecare masura, insa stim cu adevarat ce anume tine aproape partenerii unei relatii? Sexul? Posibil! Iubirea si increderea pe care o au unul fata de celalalt? Cel mai probabil. Raspunsul cert vine de la expertii care au studiat problema: prietenia mentine o relatie fericita.

O legatura pe termen lung are nevoie de ceva mai mult decat partide intime de calitate, incredere, complimente si cuvinte de incurajare si iubire. O relatie fericita se construieste, inainte de toate, pe prietenie. Doi oameni care sunt prieteni si iubiti in acelasi timp au numai de castigat.

Cel putin asta este concluzia la care au ajuns cercetatorii care au studiat subiectul.

Sunt multe conditii pe care trebuie sa le indeplineasca membrii unui cuplu pentru ca o relatie sa mearga. Este nevoie de admiratie unul pentru celalalt, de incredere, de partide intime incarcate de pasiune, de hobby-uri impartasite, chiar si de dorinta de a urmari aceleasi seriale este un ingredient de baza pentru o viata reusita in doi.

Insa expertii americani de la Universitatea Purdue completeaza reteta pentru o relatie fericita cu faptul ca membrii unui cuplu, daca vor sa calatoreasca in timp impreuna, trebuie sa fie buni prieteni. Pentru aceasta concluzie s-au efectuat doua cercetari in domeniu.

Prietenia = relatie fericita

Ambele studii, ale caror rezultate au fost publicate in „Journal of Social and Personal Relationships“, conform www.womenshealthmag, au descoperit ca acele cupluri care pun prietenia pe cea mai inalta treapta a scarii de valori intr-o relatie au sanse sa imbatranesca impreuna si fericiti.

Din sondajele cercetatorilor a reiesit ca partenerii unui cuplu, care sunt inainte de toate prieteni, sunt mai responsabili in relatie, sunt mai indragostiti si au parte de o viata sexuala mai buna.

Pentru primul studiu, oamenii de stiinta au interogat 190 de persoane implicate in relatii de cel putin 18 luni. Acestea au raspuns la intrebari legate de relatie, mai precis cat investesc in ea, financiar si sentimental, si cat de departe spera ca vor ajunge langa persoana iubita.

Dupa patru luni, cercetatorii s-au intors si au observat ca 27% dintre respondenti nu mai puteau vorbi despre relatie la timpul prezent. Ceilalti, care pusesera pe primul loc prietenia, mai presus de sex, au ramas impreuna cu partenerul de cuplu.

La al doilea studiu au fost implicati 184 de oameni, care au fost rugati sa ierarhizeze in functie de importanta compania partenerului, siguranta pe care acesta i-o transmite, activitatea sexuala, faptul ca langa el pot evolua psihic si ca descopera mereu lucruri noi avandu-l aproape.

Dintre acestea, persoanele care au mizat pe compania si prietenia celui drag au avut cel mai mare scor privind angajamentul fata de relatie si implinirea pe toate planurile.

Daca tragem linie, observam cu usurinta ca atractia este importanta intr-un cuplu, dar daca iti doresti sa ramai cu partenerul tau multa vreme, trebuie sa fiti inainte de toate buni prieteni.

Vrei sa stii cum poti avea o relatie de durata? Sfaturi de la cupluri longevive

Foto: Guliver