Semne ca esti narcisista

Semne ca esti narcisista sunt destule. O persoana care are o tulburare de personalitate de tip narcisist este mereu “indragostita” de sine si crede ca nu are cum sa greseasca. Daca te intrebi “Oare eu sunt narcisista?” sansele sunt sa nu fii.

Daca stii ce inseamna a fi narcisist, e posibil sa-ti fi trecut prin cap: «Eu sunt narcisista?» O persoana cu tendinte narcisiste are mereu senzatia ca ea este in centrul Universului si ca totul se invarte in jurul ei. Ai astfel de semne ca esti narcisista?

Adevarul este ca doar un psiholog poate determina daca ai personalitate narcisista. Dar, daca totusi te-ai intrebat “Eu sunt narcisista?” sansele sunt in favoarea ta. Cel putin asa am aflat de la LovePanky.

Am mai aflat totusi ca daca iti pui aceasta intrebare, ai tendinta de a fi putin egocentrista. Fii linistita, cu totii avem cate ceva de care tot noi ne “indragostim”. Daca te-ai prins de asta, sigur nu esti narcisista. Si totusi, daca esti, acesta este primul pas catre vindecare: acceptarea.

Tu ai semne ca esti narcisista?

Cel mai important detaliu (care sare in ochi) la o personalitate cu tendinte narcisiste este ca o persoana cu tulburare de acest gen va face orice sa isi protejeze ego-ul. Iata cateva semne ca esti narcisista: vei gasi scuze, nu vei accepta responsabilitati, vei incerca sa imprastii vina, vei manipula oamenii, indiferent cata suferinta le aduci, vei avea in general relatii care nu sfarsesc bine, pentru ca tu calci pe cadavre pentru a fi TU.

10 semne ca NU esti narcisista

Daca faci sau gandesti urmatoarele zece lucruri, iti spunem ca esti doar om, iar sansele de a fi narcisista scad. Am zis om, nu om perfect. Iar faptul ca iti pui aceste intrebari inseamna ca vrei sa vezi greselile pe care le faci, ai remuscari, iti analizezi comportamentul si actiunile. Iata 10 semne ca nu esti narcisista sub forma de intrebare:

  1. Sunt narcisista? Daca nu ti-ai pune aceasta intrebare ar fi un semn ca ai tendinte narcisiste. Un narcisist isi va proteja sinele cu orice pret. Va cauta mereu “sursa de vina” in exterior – altii l-au pus intr-o lumina proasta – orice numai sa nu se vindece.
  2. Te simti prost daca ai un anumit tip de comportament? Daca-ti pui aceasta intrebare nu ai semne ca esti narcisista. Pentru ca daca ai fi, i-ai trata pe ceilalti cu indiferenta. Narcisistii sunt oamenii care ii fac pe altii sa planga, care pot distruge cariera cuiva, care iau iubitul cuiva, care insala si totul cu o “justificare”. Dar mai ales, totul fara remuscari sau senzatia de “am gresit”. Ideea de “Supravietuieste cel mai bun” este crezul de viata al unui narcisist.
  3. Ai avut realtii de succes? Chiar daca nu toate relatiile tale s-au terminat cu “si au trait fericiti pana la adanci batraneti” o persoana narcisista nu poate avea realtii autentice, intime cu nimeni.

Daca le analizezi trecutul, vezi multe persoane dezamagite de catre ei. Semne ca esti narcisista exista daca iti construiesti relatiile pe codependenta sau anihilare a celuilalt, daca “te hranesti” din relatii cu oameni ce nu au incrdere in proporia persoana.

Nu se pune daca ai avut niste relatii care s-au terminat prost. Nu se pune daca nu vrei sa te casatortesti chiar acum. Ca poate esti putin mai dificila, fie! Dar acestea nu sunt semne ca esti narcisista!

  1. Iti pare rau pentru alti oameni? Daca cineva din viata ta trece printr-o perioada grea, empatizezi? Iti pare rau de durerea sa? Daca ai raspuns cu “Da!”. nu exista semne ca esti narcisista. Narcisistii nu cunosc empatia.

Empatia este capacitatea de a te pune in locul cuiva, te a simti ceea ce ei simt. Daca vezi suferinta cuiva, sa suferi si tu. Ai simtit asta? Atunci nu esti narcisist.

O persoana cu tendinte narcisste refuza sa perceapa si mila pentru cineva. O persoana narcisista va considera ca e de rau augur sa fie langa cineva ce sufera. Un narcisist va considera ca ghinionul sau perioada proasta prin care trece cineva vin drept concluzii a propriilor decizii. Un narcisist nu va oferi ajutor decat daca exista o “recompensa”, ceva de castigat si pentru el.

  1. Ai trece de partea celor rai? Daca vezi limita dintre bine si rau nu exista semne ca esti narcisista. Narcisistul nu are constiinta si nu vede cand depaseste o limita. A fura, a minti, a distruge (obiecte, oameni, relatii), a jigni nu inseamna lucruri negative. Totul e permis in dragoste si razboi, nu?
  2. Pui nevoile altcuiva deasupra nevoilor tale? Daca folosesti banii lucrati de tine pentru a cumpara ceva pentru o persoana draga, daca donezi, acestea nu sunt semne ca esti narcisista, ba dimpotriva! Daca iti ajuti iubitul, daca esti alaturi de cea mai buna prietena, daca iti sustii parintele, daca vrei sa ajuti chiar si un strain esti departe de egoismul narcisist.
  3. Esti capabil sa accepti o critica drept constructiva? Semne ca esti narcisista ar fi sa “explodezi”, sa fii furioasa atunci cand cineva te critica. Un narcisist nu va putea sa asculte nimic negativ la adresa lui. Daca il provoci, daca incerci sa-ti expui punctul de vedere, daca pui la indoiala comportamentul lor sau lucrurile in care cred, vor exploda, vor lua foc.

Este un mecanism psihologic pentru a te distrage pe tine daca aduci un argument impotriva perfectiunii sale. Daca esti deschisa sa auzi parerea altcuiva, daca esti dispusa sa spui sa ai gresit, acestea sunt semne ca nu esti narcisista.

  1. Ii plasezi pe ceilalti jos pentru a te simti superioara? Intimidarea, jignirea, chiar anihilarea unei persoane perceputa drept competitie sunt semne puternice ca esti narcisista. Narcisistul nu cunoaste limite in actiunile sale!
  2. Nu esti capabila sa oferi iubirea? Unul dintre cele mai importante instrumente din arsenalul unui narcisist este incapacitatea de a oferi iubirea. Daca nu poti oferi iubirea neconditionata, daca iti “vine la indemana” sa il tratezi pe cel de langa tine cu indiferenta, pentru a-i putea controla sa faca ce vrei tu, acestea sunt semne ca esti narcisista.

De indata de partenerul revine pe locul sau, revine si “iubirea”. Iubirea nu este iubire pentru un narcisist. Este control. Este capacitatea de a obtine ce voir ei. Ei nu se iubesc decat pe sine.

  1. Crezi ca esti perfecta? In iubirea pentru propria persoana, narcisista va crede ca nu poate gresi vreodata. Daca admiti ca gresesti, daca admiti ca nu esti perecta, daca admiti ca ai putea fi mai amabila, atunci acestea sunt semne ca nu esti narcisista.

Faptul ca te pui pe primul loc in viata ta, din cand in cand, atunci cand trebuie nu este unul dintre acele semne ca esti narcisista. Este ceva omenesc, este o tehnica ce ne ajuta sa evoluam.

Acestea fiind spuse, cu siguranta putem sa fim toti mai buni, mai atenti la cei din jurul nostru, mai buni. Iubirea fara conditie, iubirea ce aduce fericire, iubirea ce ii face pe ceilalti sa radieze in preajma ta, dorinta de a fi mereu mai buni, pentru noi si pentru altii, toate acestea te fac om de calitate.

Citeste si “Abilitati de comunicare: cum sa-ti dezvolti empatia”

Foto: iStock