semne ca trebuie sa mergi la psiholog

Toata lumea trece prin perioade de stres, prin momente cand se confrunta cu stari de tristete, durere si conflict, astfel incat simti ca ai nevoie de ajutorul unui profesionist pentru a trece peste aceste probleme. Insa aceste semne ca trebuie sa mergi la psiholog nu sunt singurele.

Exista si altele pe care poate le identifici mai greu de una singura. Stiai ca 1 din 5 adulti sufera de o anumita forma de boala mintala, doar aproximativ 46-65% si-o trateaza. Am gasit aceasta statistica surprinzatoare intr-un articol publicat pe huffingtonpost.com.

Si-n timp ce identificarea si gestionarea bolilor mintale este o prioritate in comunitatea de psihiatrie, ajutorul psihologic pentru cei care nu au o conditie clara pentru a-si gestiona poate fi la fel de important. In afara de suferinta inutila, cei care se confrunta cu asta isi pot inrautati problemele daca evita ajutorul profesional.

Semne ca trebuie sa mergi la psiholog: acestea sunt cele mai clare

Tot ce simti este atat de intens

Toata lumea se supara si se intristeaza, dar cat de intens si cat de des? Aceste stari iti afecteaza capacitatea de a functiona? Senzatia ca esti coplesita de furie sau de tristete in mod regulat, ar putea indica o problema de baza. Atunci cand apare o provocare neprevazuta, presupui imediat ca se va intampla cel mai rau lucru? Aceasta forma intensa de anxietate, in care fiecare grija este amplificata iti poate da mari batai de cap. Ea poate fi paralizanta, conduce la atacuri de panica si te poate face sa eviti lucruri.

Ai dureri de cap inexplicabile si recurente, dureri de stomac si/sau un sistem imunitar precar

Supararile ne pot afecta si corpul. Cercetarile confirma faptul ca stresul se poate manifesta sub forma unei game largi de boli fizice, de la un stomac cronic deranjat la dureri de cap, raceli frecvente sau chiar si un apetit sexual diminuat. Chiar si junghiurile musculare care par sa vina de nicaieri (a se citi: nu dupa ce ai facut sport) sau durerile de gat pot fi semne ale stresului.

Primesti feedback negativ la locul de munca

Modificari ale performantei la locul de munca sunt comune printre cei care se lupta cu probleme emotionale. S-ar putea simti deconectata de la job, chiar daca-n trecut erai fericita acolo. In afara de modificarile de concentrare si atentie, s-ar putea sa obtii si un feedback negativ din partea managerilor sau din partea colegilor pentru ca munca ta nu mai are aceeasi calitate. Acest lucru e un semn ca trebuie sa mergi la psiholog.

Te simti deconectata de la activitati pe care le iubeai in trecut

In cazul in care iesirile in club, cu prietenii si adunarile in familie si-au pierdut veselia lor de odinioara, acesta poate fi un semn ca ceva nu este in regula. Daca esti deziluzionata, simti ca nu ai niciun scop sau ai un sentiment general de nefericire, mersul la un psiholog te-ar putea ajuta sa-ti recastigi o claritate sau sa-ti schimbi directia.

Relatiile tale sunt tensionate

Iti este greu sa le spui celorlalti cum te simti in acest moment? Daca te simti constant nefericita in timpul interactiunilor cu cei dragi, s-ar putea sa ai nevoie de cateva intalniri cu un terapeut. Acesta te poate ajuta sa faci alegeri mai bune si sa te invete sa comunici mai bine. Nu este vorba doar despre ceea ce spui, ci si despre limbajul corpului si atitudinea generala.

Daca problemele tale sunt strict legate de locul de munca atunci poate ar trebui sa citesti si acest articol: “Cu jobul la psiholog. Rescrie relatia cu locul de munca.”!

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!