sexismul in Romania

Sexismul este un alt termen pentru discriminarea sexuala, adica acea atitudine sau prejudecata conform careia reprezentantul unui sex ar fi superior celuilalt. Aceasta atitudine duce adeseori la inegalitati sociale, profesionale, familiale si de alta natura. Sexismul in Romania nu este o problema a trecutului, ci face parte din prezent si lasa urme adanci in special in randul femeilor, care sunt de cele mai multe ori discriminate.

Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog, www.sexologultau.net, spune ca discriminarea sexuala induce cumva ideea ca un sex este superior altuia in unele situatii, cu tot ce decurge din aceasta: drepturi diferite, venituri diferite, obligatii diferite. Tot el este cel care puncteaza ca, in ultimii ani, sexismul in Romania este din ce in ce mai prezent, odata cu influenta crescuta a culturii occidentale, a globalizarii si a deschiderii granitelor, respectiv cu contactul direct cu alte civilizatii si perspective.

Sexismul in Romania si exemple din viata de zi cu zi

Intr-o tara ca Romania, cu puternica educatie si cultura patriarhala (adica o societate condusa in majoritate de barbati), este inca foarte dificil sa restabilim echilibrul intre cele doua sexe. Miscarile feministe aparute sunt slabe si lupta din greu cu ideile preconcepute. Dupa cum zice specialistul, ‘’femeia la cratita si nu la volan”, „femeia acasa, la crescut copii, si barbatul la munca, la facut bani” cred ca sunt unele din (inca) cele mai des intalnite expresii. Alaturi de acestea sunt inca foarte multe situatii in care exista diferente majore intre sexe, din punctul de vedere al sanselor, al castigurilor si al perspectivelor profesionale.

Exemplu: este rarisism sa intalnesti „un” secretar in loc de „o” secretara, „un” asistent medical in loc de „o” asistenta medicala, „un” tata in concediu de ingrijire a copilului in loc de „o” mama. In economie, politica, sanatate sunt predominante functiile de conducere detinute de barbati si nu de femei. Discriminarea sexuala se intalneste in aproape orice domeniu si directie, in special in avantajul barbatilor. Exista, desigur, si cei care se abat de la norme, care inteleg egalitatea, dar sunt inca prea putini pentru a produce o diferenta notabila de atitudine.

Aceasta atitudine discriminatorie, prea des intalnita din pacate, sexismul in Romania duce adeseori la situatii neplacute, traumatice sau chiar periculoase: prea multe femei maltratate in fata unei legi prea slabe, adeseori prea putin platite, si prea mult muncite. Femeile raman inca in majoritate cele care intretin casa, cresc copii, au grija de barbat si au si un serviciu.

Exista solutii?

Masurile legislative, educatia si cultura, aliniate valorilor moderne, sunt cele care pot duce la schimbari majore in mentalitate. Respectul reciproc, colaborarea si nu conflictul pot aduce beneficii reciproce.

Barbatul si femeia sunt diferiti si acest lucru trebuie vazut ca un castig si nu ca un dezavantaj; in aceasta consta frumusetea diferentei. Da, exista lucruri pe care le putem face la fel, in egala masura, dar asta nu trebuie sa insemne depersonalizare. A fi egal cu celalalt „in orice situatie” si „cu orice pret” duce de obicei la derapaje nesanatoase.

Citeste si: Clipul saptamanii: Helen Mirren pune la punct un moderator sexist.

Foto: Guliver