simptomele depresiei zambitoare

Simptomele depresiei zambitoare ii pot face pe cei din jurul tau sa creada ca esti un om sanatos, fara probleme. Si asta pentru ca, in general, oamenii deprimati sunt tristi, nu-i asa?

Ei bine, am aflat de pe Psychology Today ca exista oameni ce sufera de depresie, insa cu zambetul pe buze. Oameni care, desi au ganduri triste, functioneaza bine in fiecare zi, neascunzandu-se de ceilalti oameni din jur.

Nu toata lumea sufera de depresie in acelasi mod si multi oameni nici macar nu-si dau seama ca au simptomele depresiei zambitoare, cu atat mai mult cu cat reusesc sa faca fata task-urilor de zi cu zi.

Poate fi posibil ca o persoana sa fie zambareata, sa fie plina de viata si de entuziasm, sa functioneze la parametri normali, dar in acelasi timp sa sufere de depresie?

Ei bine, da! Ei sunt oamenii deprimati ce par fericiti in exterior, dar care pe dinauntru sufera teribil. Acest gen de depresie este greu de diagnosticat si de observat. Aceia care manifesta simptomele depresiei zambitoare nu iau in considerare sentimentele de tristete pe care le au. Le “ingroapa” si functioneaza zilnic cu ele. Si asta pentru ca le e frica sa nu fie perceputi drept slabi.

Cum recunosti simptomele depresiei zambitoare? Desi zambetul la exterior este o fatada vesela, el este doar un mecanism de auto-aparare! Este modalitatea ideala de a-si asunde sentimentele. O persoana poate fi trista pentru ca nu isi gaseste cariera potrivita, pentru ca nu are o relatie de cuplu stabila, pentru ca ii lipseste ceea ce cred el ca ar fi scopul ei in viata. Acest gen de depresie functionala poate fi si sentimentul ca ceva nu e cum trebuie.

Simptomele depresiei zambitoare sunt anxietatea, frica, agresivitatea, furia, oboseala, iritabilitatea, lipsa de speranta, disperarea. Daca suferi de depresie functionala pot avea probleme cu somnul, lipsa apetitului sexual sau imposibilitatea de a te bucura de activitatile ce iti aduc placere.

Atunci cand depresia este negata, este ascunsa sub masca zambetului, oamenii ce sufera de acest gen de depresie vor reusi sa isi tina sentimentele pentru ei. Pot avea un job satisfacator, pot face sport, pot avea o familie si o viata sociala frumoasa. Cu “masca” lor, viata e minunata. Insa, sub masca, se gasesc atacuri de panica, stima de sine scazuta, insomnii, ganduri suicidale poate.

Gandurile legate de sinucidere sunt o adevarata amenintare pentru oamenii ce sufera de simptomele depresiei zambitoare. Si asta pentru ca, spre deosebire de oamenii cu depresie clinica, primii port gasi energia sa-si duca “teoria” pana la capat. Tocmai de aceea formele de depresie mascata sunt mai periculoase decat acelea clasice.

Vestea buna, daca tu sau o persoana cunoscuta sufera de simptomele depresiei zambitoare, este ca tratamentul exista si este poate una dintre tulburarile cel mai usor de tratat. Desi primul sentiment va fi de negare – “Nu am eu nevoie de ajutor. Nu sufar eu de asa ceva” – cu ajutorul psihoterapiei, omul ce sufera de depresie “cu zambet” poate trai o viata lipsita de gandurile triste de zi cu zi.

Oamenii ce sufera de acest gen de depresie pot fi ajutati cu tact, cu recomandarea sa vada un terapeut, insa fara mentiunea unei “depresii” pentru ca tocmai de asta vor sa fuga. Sau pot sa isi gaseasca un confident intr-un prieten sau o ruda.

Citeste si: Suferi de depresie si anxietate? Nu inseamna ca esti slaba!

Foto: Gulliver