Singuratatea e buna pentru tine

Cateodata pare sfasietoare si incomoda. Dar singuratatea e buna pentru sanatatea ta si pentru relatiile tale de toate tipurile. Oamenii de stiinta iti explica de ce!

Singuratatea e buna pentru tine, daca stii cum sa profiti de ea. Pare ciudat. Mai ales ca ne simtim cel mai bine in compania altora, iar oamenii singuri risca sa aiba parte de mai multe probleme de sanatate, mai ales cardiace. Cei care nu prea au persoane apropiate cu care sa vorbeasca mor ceva mai tineri decat cei inconjurati de rude si prieteni. Insa Bustle.com vrea sa-ti arate si partea pozitiva a singuratatii, si beneficiile ei pentru sanatatea ta!

6 motive pentru care singuratatea e buna

1. Iti creeaza amintiri mai puternice. Potrivit unui studiu al Universitatii Harvard, daca ai parte de o experienta pe cont propriu, ti se intipareste mai bine in minte decat daca ai fi cu alti oameni. Astfel, mintea ta e mai agera, daca stii ca nu ai o persoana apropiata care sa-ti confirme detaliile legate de experienta. Asa ca pleaca singura intr-o excursie si profita de amintirile pe termen lung pe care le vei forma!

2. Te ajuta sa cultivi relatii mai profunde. Daca vrei sa ai relatii de prietenie sau romantice mai profunde, cel mai bine este sa cultivi mai intai relatia ta cu tine. Ia-ti timp in care sa stai singura si sa-ti dezvolti propria personalitate si propriile pasiuni. Cu cat esti mai bine conectata la tine, cu atat te vei intelege mai bine cu altii.

3. Te ajuta sa devii mai empatica. Daca faci pauze in calendarul tau social aglomerat, informatiile pe care le strangi in subconstient despre cei din jur se intiparesc mai bine, se limpezesc si le poti integra intr-un context. De asemenea, cand esti singura ai mai mult timp sa iti intelegi propriile emotii si le vei recunoaste mai usor la cei din jur.

4. Te face sa inveti mai bine. Potrivit unor studii de specialitate, daca inveti cu prietenii sau cu colegii, nu te concentrezi mai bine decat atunci cand esti singura. Asa ca, fie ca dai de carnet, fie ca faci cursuri online sau inca ai examene la facultate, solitudinea te ajuta mai mult decat socializarea la invatat.

5. Iti usureaza depresia. Cateodata e dureros sa stai singura si sa te simti singura. Dar potrivit cercetatorilor, dupa o perioada de singuratate, ajungi sa te simti mai bine. Starea ta se va imbunatati. Conteaza sa fii moderata in ceea ce priveste timpul pe care il petreci in izolare. Nici prea mult, nici prea putin.

6. Iti stimuleaza creativitatea. Psihologii cred ca acest lucru se intampla pentru ca timpul pe care il petreci singura te fereste de judecatile de valoare si de actiunile altora. In mediul social, in mod subconstient, esti tentata sa-i imiti pe cei din jur. Dar atunci cand esti singura, esti doar tu cu tine. Esti mai dispusa sa-ti asumi riscuri si nu iti mai risipesti energia pe alte probleme.

Foto: iStock

Ai aflat ca singuratatea e buna pentru tine. Dar stii de ce esti singura?