Suntem compatibili sexual

Suntem compatibili sexual? Intrebarea care poate distruge viata amoroasa intr-un cuplu si care poate alimenta dubii aproape la fel de periculoase pentru o relatie precum acelea legate de credinta in suflete-pereche!

Pentru ca ni s-a insuflat aceasta utopie cum ca trebuie sa existe chimia perfecta intre parteneri, atunci cand nu se intampla (adica destul de des, din prima!) se creeaza in mintea noastra adevarate tragedii si scenarii catastrofale. Suntem compatibili sexual? Si daca nu suntem, ce e de facut? Antidotul ar fi sa credem in “crestere sexuala”, spun specialistii de la Psychology Today!

Daca suntem compatibili sexual sau nu, conteaza mai putin! Serios, tu cat esti de satisfacuta de partenerul tau actual? Pare ca nu-l gasesti pe Dl.Perfect care te incita si la conversatia de la un pahar de vin, dar si in pat? Problema nu este de fapt in barbatii cu care te vezi! Conform unor noi studii, problema suntem noi si asteptarile noastre ca o partida de sex ar trebui sa fie asa si pe dincolo. Suna cunoscut?

Cercetarile anterioare au descoperit ca persoanele ce cred in suflete pereche si intr-o predestinare a iubirii vor gestiona prost conflictele ce apar intr-o relatia de cuplu si vor renunta mai usor la persoana respectiva pentru ca certurile repetate nu pot fi semnul unei compatibilitati de tipul “suflet-pereche”. Prin diferenta, persoanele care cred in “cresterea relatiei” odata cu depasirea momentelor de criza – pe care le vad, de altfel, ca ocazii de a invata si perfecta ceva – nu simt cuplul amenintat de conflicte si creeaza o relatie de intimitate si conexiune cu partenerii.

O echipa de oameni de stiinta din Toronto a mers pe acelasi principiu intr-un studiu pentru a afla daca suntem compatibili sexual si ce comportament avem atunci cand – cel mai probabil – nu suntem.

Indivizii ce privesc sexualitatea drept prilej de a creste, de a imbogati, de a transforma o relatie in timp sunt dispusi sa faca “efortul” de a imbunatati viata sexuala din cuplu. Persoanele pentru care compatibilitatea sexuala primeaza vor crede ca succesul sau esecul din dormitor conteaza foarte mult in definirea relatiei drept potrivita sau nu. De altfel s-au remarcat raspunsuri contradictorii demne de luat in seama.

Grupul ce crede in dezvoltarea in timp a unei relatii sexuale satisfacatoare a declarat ca sexul inseamna timp si efort pentru a invata ce si cum ii place partenerului. Grupul ce a crezut in predestinarea sexuala dintre parteneri a declarat ca daca un cuplu trebuie sa “se chinuie” cand face sex, atunci relatia nu e compatibila sau daca satisfactia sexuala scade, e cazul unei despartiri.

Cercetatorii au tras concluziile ca nu conteaza daca suntem compatibili sexual din prima, in ecuatia unei relatii fericite si de lunga durata. Altfel spus, au primit declaratii ce priveau relatia drept esec sau nefericita de la cei ce aveau asteptari sexuale “de vis” si au tras concluzia ca genul acesta de parteneri pun multa presiune in timpul actului sexual. Pe partea opusa, aceia ce au luat viata sexuala drept prilej de invatare si perfectionare au declarat ca au relatii fericite, satisfacatoare. Cercetatorii au observat ca atitudinea aceasta de a privi relatia si sexualitatea drept prilej de “crestere” ii protejeaza pe parteneri, chiar si atunci cand trec prin momente grele, sexuale sau nu. Exemple elocvente au fost cuplurile cu copii nou-nascuti, pentru care viata sexuala era ceva mai “inexistenta” dupa nastere.

Tot in acest studiu, cercetatorii din Toronto au concluzionat ca oamenii ce cred ca nu suntem compatibili sexual, ci invatam sa fim, sunt mult mai dispusi sa ofere placere partenerului, in timp ce aceia ce cred in suflete pereche in dormitor au fost dispusi sa renunte la placerea lor si a partenerului de cuplu. Chiar si in momentele cand li s-a spus ca sunt incomptabili, cei ce cred in dezvoltare sexuala au fost dispusi sa faca schimbari pentru a oferi si primi placere.

Ce inseamna toata aceasta informatie pentru viata ta de cuplu? Tu ce crezi? Crezi ca e important daca suntem compatibili sexual sau e important sa “lucram” la relatia de cuplu cu fiecare problema ce apare, fie si in dormitor? Pe mine m-a ajutat sa imi subliniez si mai mult ideea ca o iubire este o experienta cu multe experiente, pe termen lung. Inca un sfat, daca imi permiti: daca te afli la inceput de drum intr-o relatie, afla ce fel de om esti si ce fel de om este partenerul tau. Afla daca sunteti amandoi dispusi sa “trageti” pentru relatia voastra sau sunteti mai degraba predispusi sa cautati povestea perfecta?

Citeste si: Cum iti afecteaza filmele pornografice relatia. E bine sa va uitati in cuplu la filme erotice?

Foto: iStock