hipersensibilitate femeie in pat in alb

Emotii amplificate si mai profunde, sensibilitate la stimuli externi si o perspectiva speciala prin care privesti lumea. Acestea sunt cateva dintre semnele ca esti o persoana cu hipersensibilitate sau HSP.

In anii 80, psihologul american Elaine Aron a identificat un nou tip de temperament care, dupa calculele ei, ar fi regasit in peste o cincime din populatia planetei. Este vorba despre hipersensibilitate. Intre timp au aparut zeci de carti pe subiect si mai multi psihologi au realizat studii in acest domeniu. Daca te-ai simtit cumva “altfel” toata viata, daca ti s-a spus ca esti timida sau mult prea sensibila, ai putea face parte din categoria HSP. Cei de la Salon.com au realizat o lista de semne dupa care te-ai putea ghida.

Eu una m-am recunoscut in ce scrie mai jos si aceasta revelatie a schimbat in multe feluri stilul meu de viata si modul in care privesc lumea.

6 semne ca esti o persoana cu hipersensibilitate

Hipersensibilitate – Ai fost caracterizata drept timida in copilarie. Primii ani din viata ta au fost o perioada ciudata. Te-ai bazat foarte mult pe intuitie, ai avut multe de patimit atunci cand se petrecea o schimbare in mediu sau preferai sa observi lumea din jurul tau inainte de a te implica in “actiune”. Multi dintre oamenii hipersensibili sunt considerati timizi, dar sunt de fapt extrovertiti si foarte sociabili, odata ce ajungi sa-i cunosti mai bine.

Hipersensibilitate – Observi detalii pe care ceilalti le ignora. Simti mult mai intens schimbarile din mediu, inclusive zgomote, mirosuri sau detalii vizuale care celorlalti le scapa. O mancare care este pe placul tuturor ti se pare mult prea intensa sau chiar artificiala. Sau o nota falsa in cantatul cuiva te “zgarie pe creier”, in timp ce oamenii din jur o trec cu vederea.

Hipersensibilitate – Cateodata te simti foarte coplesita de mediu. Prea mult haos, zgomot sau o situatie prea intensa poate aglomera pur si simplu senzorii unei persoane hipersensibile. S-ar putea sa simti ca lucrezi mai bine de acasa sau in medii linistite. Persoanele hipersensibile au un grad mai mare de profunzime a muncii, dar nu au aceleasi performante intr-un mediu haotic.

Hipersensibilitate – Te indragostesti repede si profund. Dr. Elaine Aron a scris o carte intreaga despre HSP si iubirea. Au tendinta sa se indragosteasca in cateva secunde, ceea ce ii duce la senzatii euforice dincolo de ce simt restul oamenilor, dar pe de alta parte ei proceseaza mai greu emotiile intense, ceea ce duce la anxietate.

Hipersensibilitate – Esti constiincioasa. Persoanele hipersensibile au de multe ori simtul raspunderii si depun foarte multa energie in munca lor. Sunt foarte politicoase si sunt de multe ori deranjate atunci cand cei din jur nu au acelasi grad de bun simt si bune maniere. Nu raspund bine la persoane agresive verbal sau lipsite de subtilitate.

Hipersensibilitate – Ai o imaginatie vie. Persoanele de acest tip sunt foarte creative, originale si visatoare. Isi pot crea propria lor lume imaginara. Sunt foarte empatice si se pot pune extrem de usor in locul altcuiva, ceea ce ii face prietenii ideali. Multi sunt interesati de arta, filozofie si spiritualitate. Carl Jung a fost printre primii care a vorbit despre un tip de oameni mai sensibili. Spunea despre ei ca se bazeaza mai mult pe intuitie si ca sunt in contact mai puternic cu subconstientul lor.

Citeste si: “Cum te intelegi cu barbatul extrem de sensibil

Foto: Guliver