Teama de abandon. Cum iti afecteaza viata de cuplu?

Teama de abandon e un monstru cu sapte capete cand vine vorba despre relatii de cuplu. Ea poate avea radacini in copilarie sau in adolescenta si te poate face sa iti sabotezi toate relatiile, daca nu o constientizezi si nu scapi de ea.

La un moment dat, fiecare dintre noi simte teama de abandon. Fie intr-un mod acut, daca ai avut un parinte care te-a abandonat sau te-a ignorat la o varsta frageda, fie mai subtil, cand o relatie intensa emotional se termina brusc.

Cum se manifesta teama de abandon

Ce este abandonul? Este sentimentul ca pierzi dragostea cuiva sau conexiunea cu cineva la care tii. Abandonul este o rana profunda din punct de vedere emotional, care acumuleaza toate pierderile pe care le-ai experimentat pe parcursul vietii, incepand din copilarie.

Persoanele care au o teama de abandon severa sunt influentati de aceasta in viata de zi cu zi. Intra in relatii sigure, dar in care nimeni nu ii cunoaste, pentru ca pastreaza o anumita distanta. Isi aleg joburi in care exceleaza, ca sa simta mereu ca e nevoie de ele si ca sunt validate.

Cand teama de abandon doare…

Jordan Gray este coach de cuplu si a descris pe Jordangrayconsulting.com o experienta personala, pentru a explica mai bine teama de abandon. El povesteste cum a intrat, in urma cu sase ani, intr-o relatie cu o femeie pe care o credea sufletul lui pereche. Ar fi facut orice pentru ea: si-ar fi anulat orice plan in ultimul moment ca sa petreaca timp cu ea, ar fi facut lucruri impotriva valorilor lui, ca sa o linisteasca, si nu i-ar fi spus “nu” niciodata. Aceasta femeie si relatia in sine devenisera, in mintea lui, mai importante decat era el insusi, ca individ. Dar a venit momentul in care ea a incheiat relatia, iar el a fost devastat. De ce? Pentru ca nu realizase cat de nesanatoasa devenise relatia in tot timpul acela. Renuntase la atat de multe lucruri din identitatea lui, incat simtea ca cineva i-a rapit inima. In acel moment, si-a promis ca nu va mai permite nimanui ca il controleze in aceeasi masura.

Ce se intampla cu tine cand te simti abandonata?

Teama de abandon pe care o simti cand se termina o relatie te face sa te retragi in tine insati. Stadiile prin care poti sa treci sunt socul, negarea, furia, negocierea, depresia, testarea si acceptarea. Aceste stadii nu sunt neaparat liniare. Poti sa experimentezi mai multe stadii in acelasi timp sau pe unele sa nu le experimentezi deloc.

Socul: nu esti capabila sa intelegi ca relatia s-a terminat.

Negarea: nu accepti ca relatia s-a incheiat.

Furia: incerci sa salvezi relatia invinuindu-l pe cel care te-a abandonat pentru greselile lui.

Negocierea: promiti ca o sa te schimbi, ca sa il impiedici sa plece.

Depresia: te retragi in tine si stai departe de lume, in timp ce te invinovatesti pentru incheierea relatiei.

Testarea: esti curioasa si cauti solutii pentru a te deschide catre noi relatii de dragoste, incercand sa stergi durerea care apare cand ti se distruge stima de sine (in faza depresiei).

Acceptarea: experimentezi din nou sentimentul sperantei cand realizezi ca deschiderea catre o noua iubire e o alegere personala.

De ce durerea cauzata de abandon e diferita de alte dureri?

Abandonul difera de alta durere cauzata la despartire pentru ca iti afecteaza major stima de sine. Cand esti abandonata, reflectezi asupra valorilor tale si internalizezi decizia partenerului de a pleca sub forma unei vini personale. Te intrebi ce ai gresit si de ce nu te iubeste. Astfel apare si teama ca nu te va mai iubi nimeni niciodata pentru ca nu meriti sa fii iubita.

La ce duce teama de abandon, lasata nerezolvata? Ramasitele emotionale cauzate de abandon pot sa iti afecteze profund viata personala. Deseori, internalizarea abandonului duce la emotii toxice, ca rusinea si nesiguranta, dar si la comportamente toxice: dependente sau compulsie.

Teama de abandon duce foarte des la incapacitatea de a mai iubi. Ti se pare ca nu meriti sa fii iubita si nu lasi pe nimeni sa se apropie destul de tine, de teama ca vei fi parasita din nou. Astfel, risti sa iti sabotezi singura relatiile, pentru ca te temi sa lasi pe cineva sa se apropie de tine. E posibil ca, in incercarea de a-ti indeparta partenerul, sa il inseli, sa il respingi sau sa il parasesti brusc, incercand sa te impiedici sa ai sentimente pentru el.

Alte efecte pe care le poate avea teama de abandon sunt consumul exagerat de alimente, de alcool sau de substante halucinogene – toate acestea in incercarea de a umple golul din tine. Tristetea, nesiguranta si indoiala de sine isi fac culcus in subconstient, pana cand incepi procesul de constientizare a propriilor emotii.

Poti sa treci peste teama de abandon!

Abandonul e un proces individual, iar solutiile pentru teama de abandon nu sunt universal valabile. Pasii esentiali in procesul de refacere sunt: sa vocalizezi si sa accepti emotiile din interiorul tau (tristete, furie, confuzie), sa gasesti empatie fata de cel care te-a abandonat si sa iti cresti in mod constient stima de sine si compasiunea fata de sine. Doar trecand prin acest proces in mod constient iti vei permite sa intri intr-o alta relatie de dragoste pe care sa nu ti-o distrugi singura.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cand iti pierzi identitatea in relatie. Si totul – pentru El.