Cauzele din cauza carora tehnologia

Mai stii cate numere de telefon puteai memora atunci cand erai adolescenta? Probabil destul de multe: cel de acasa, cele de la serviciile parintilor si chiar ale prietenilor. Dar astazi cate numere mai stii, de fapt? Probabil doar al partenerului de viata. Altfel spus, tehnologia iti afecteaza memoria!

Vestea buna e ca nu esti singura in aceasta situatie. Tehnologia nu ne schimba doar viata, ci si rapiditatea cu care putem memora si aminti informatii, noteaza shape.com. Studiile recente arata ca oamenii din zilele noastre prefera sa obtina informatiile de care au nevoie din mediul online, in loc sa le tina minte.

Accesul la tehnica nu e o problema, ci gradul in care depindem de el

O cercetare semnata de Kaspersky Lab, o companie de securitate pentru internet, a aratat ca efectul folosirii internetului nu este doar faptul ca memoria ta nu mai e la fel de antrenata si nu retii nici macar capitalele lumii, ci ca nici nu mai poti sa iei legatura cu apropiatii fara telefonul tau personal, pentru ca te-ai dezobisnuit sa memorezi numerele de contact.

In plus, prin aplicatiile pe care le instalezi pe telefon, permiti accesul strainilor la pozele pe care le faci, locurile unde mergi si la ce informatii ai pe mobil.

Acelasi studiu sugereaza, insa, ca nu e o tragedie faptul ca tehnologia iti afecteaza memoria. Practic, iti permiti „sa salvezi“ spatiul din memoria ta pentru lucrurile mai importante si pentru amintirile care chiar conteaza. Problema apare daca incepi sa uiti informatii de care ai nevoie, cum ar fi codul PIN de la cardul tau bancar, sustine un neurolog.

Avantaje si dezavantaje

Nu e nimic in neregula cu tine daca uiti lucruri, pentru ca in locul lor retii informatii care ti se par relevante, cum ar fi intamplari placute si vacante extraordinare. Sigur, efectul folosirii tehnologiei este ca se creaza un dezechilibru, iar noi devenim dependenti de dispozitivele digitale.

Astfel, chiar daca memoria ta nu mai este stimulata ca odinioara, este important sa tepreocupi tu si sa faci exercitii care sa-ti antreneze creierul. Propunerile noastre sunt sa uiti de telefonul mobil cel putin o zi intreaga si sa citesti, sa inveti o limba noua, sa faci sport sau sa te intalnesti si sa vorbesti cu cineva fata in fata.

Pana la urma, atat timp cat ai internetul la picioare, nu mai conteaza daca tii minte informatii pe care le gasesti prin intermediul lui, dar e important sa iti mentii creierul sanatos, pentru ca in caz contrar isi pierde din antrenament si ai numai de suferit!