treci printr-o criza existentiala

Treci printr-o criza existentiala? Nu inseamna ca este un lucru rau. Inseamna ca este cazul sa iti asculti corpul si mintea sa vezi ce incearca sa iti spuna. Inseamna ca esti mai aproape de a trai constient decat ai crede. Descopera ce ai de facut atunci cand ai senzatia ca viata nu mai are ce sa-ti ofere bun.

In primul rand, trebuie sa stii ca este doar o senzatie. O emotie. Deci, este trecatoare. Si la fel, trebuie sa stii ca fiecare emotie apare ca sa iti spuna ceva.

Una dintre problemele noastre, ca oameni, este faptul ca devenim experti in a “merge mai departe”. Devenim experti in a renunta la ce ne dorim doar ca sa ii facem pe ceilalti fericiti. Devenim experti in a trai asa cum se asteapta ceilalti. Si devenim experti in a prioritiza ceea ce ii defineste pe ceilalti.

Ne continuam viata, mergem la munca, mergem la petreceri sau evenimente importante, suntem “fete si baieti” cuminti. Purtam aceste masti ani la randul, decenii la randul, poate toata viata. Iar fundatia rezista fara nicio crapatura.

Uneori insa, se crapa serios! Intr-o zi, spre surprinderea tuturor si mai ales a noastra fundatia crapa. Daca si tu treci printr-o criza existentiala stii foarte bine despre ce este vorba.

Poate nu iti mai vine sa te ridici din pat. Poate intri intr-o depresie catatonica. Poate ca te simti anxioasa printre oameni. Poate ca refuzi sa mananci. Poate ca ti se pare ca pierzi controlul mintii si corpului tau. Poate ca ai porniri impulsive de a face ceva de-a dreptul scandalos. Poate ca te revolti si vrei sa faci numai invers decat faceai. Poate ca ai devenit paranoica. Poate ca refuzi sa mai joci dupa aceleasi reguli. Poate ca ai o aventura sexuala. Poate ca devii agresiva, tipi, dai cu pumnii.

Variante ar mai fi de spus. Si, desi, pare coplesitor cand treci printr-o criza existentiala, de fapt, in acele momente este esential sa vezi ce incearca sa iti comunice subconstientul tau. Este esential sa iti asculti corpul si sa traiesti constient de cine esti tu cu adevarat. Autentic. Fara masti. Chair daca asta nu ii face fericiti pe cei de langa tine.

Pentru ca se va intampla, cu siguranta. Atunci cand treci printr-o criza existentiala, cei de langa tine se vor simti neadecvati, “in plus”, poate de-a dreptul nefericiti, daca toata atentia ta era a lor.

Primul impuls, si al tau, si al celor de langa tine, este sa se “gaseasca buba”. Sa se excizeze pentru ca viata sa continue asa cum tu si ceilalti erati obisnuiti. Insa, aici intervine neintelegerea unui moment de criza existentiala.

Atunci cand treci printr-o criza existentiala, nu ai innebunit. Nu exista o functionare defectuoasa a mintii sau a coprului. Este o metoda reala – desi nearticulata – a corpului tau si a mintii tale sa te faca atenta. Atenta la tine.

Mintea ta vrea sa traiesti constient. Vrea sa iti asculti corpul. Vrea sa te odihnesti cand esti obosita, desi ceilalti vor la petrecere. Vrea sa fii tu insati, sa te intelegi, sa devii mai buna, sa evoluezi. Daca vrei, tot subconstientul tau te zgaltaie bine cu aceste stari pentru a te face sa intelegi ceea ce tu refuzi sa privesti in fata. Este un paradox, insa, mintea ta si corpul tau vor sa te faca bine, desi vei trece prin stari de rau absolut, poate, ca sa ajungi acolo.

Atunci cand treci printr-o criza existentiala primul raspuns este intr-adevar sa iti fie frica de tine si reactiile tale. Sunt noi. Nu le cunosti. Nu stii ce sa faci cu ele. Vei incerca sa tratezi aceste reactii, aceste “probleme”.

Insa a trata inseamna ca ceva este bolnav. Ceea ce nu este cazul, ba dimpotriva. Tu, cea reala, cea autentica (si bine prinsa pe dedesubt, as adauga) te zbati sa fii tu. Deci, cand treci printr-o criza existentiala, cel mai bine este sa vezi ce lectie incearca adevaratul tu sa iti spuna, spun specialistii The Book Of Life.

Cand treci printr-o criza existentiala nu este doar durere – desi asa ar parea. Este o oportunitate extraordinara sa incepi sa traiesti constienti si sa iti asculti corpul si mintea, sa inveti despre tine.

De ce treci printr-o criza existentiala?

Motivul pentru care fundatia se crapa este acela ca nu era tocmai flexibila. Dincolo de metafora, inseamna ca in timp, nu ti-ai dat voie sa te asculti, sa vezi ce nevoie ai tu, sa vezi cine esti tu, sa vezi ce te ajuta pe tine, sa vezi ce te face pe tine fericita.

Atunci, subconstientul sau emotionalul tau vrea sa se faca auzit cu orice pret. Este disperat. Poate furios. Atunci este momentul sa te asculti, sa te intelegi, sa ai compasiune pentru durerile tale interioare, desi poate iti vine sa fii furioasa.

Atunci cand treci printr-o criza existentiala, autenticul tu, acela blocat sau mascat atata timp iti spune ca este cazul sa te schimbi sau sa schimbi ceea ce iti provoaca aceste stari. Pentru ca daca nu o vei face, moartea devine preferabila. De altfel, depresiile profunde sunt marcate de acest sentiment: ca viata nu mai poate aduce ceva bun si ca moartea ar fi preferabila.

Sigur ca senzatia este paralizanta, insa, totul este spre bine, daca incepi sa traiesti constient de nevoile si fericirile tale, daca ai grija de tine.

De ce nu putem asculta ce nevoi emotionale avem fara sa ajungem la crize existentiale?

Specialistii spun ca se intampla asta pentru ca mintea constienta tinde sa fie lenesa sau nu are chef, sau este sovaitoare atunci cand ar trebui sa perceapa ceea ce subconstientul incearca sa ii spuna. Si, atunci, subconstientul devine brutal pentru a se face auzit.

Timp de ani de zile, mintea rationala, constienta refuza sa vada ca exista o tristete anume. Sau ca exista o disfunctionaliate in anumite relatii. Daca vrei, ratiunea incearca de cele mai multe ori sa “ascunda sub pres” problemele sau trairile.

Putem compara procesul cu o revolutie. Timp de ani de zile oamenii preseaza Guvernul sa asculte ceea ce cer. Timp de ani de zile, Guvernul se face ca nu aude, pana cand oamenii nu mai pot indura si iau totul cu asalt, distrug totul in calea lor, poate ranesc si omoara nevinovati in acest proces.

Din pacate, in revolutii nu exista o concluzie pozitiva. Cerintele oamenilor nu sunt satisfacute sau macar intelese. Insa, atunci cand incerci sa iti asculti corpul si mintea cand treci printr-o criza existentiala, cand incerci sa traiesti constient de emotiile tale si nu cenzurezi ceea ce simti, poti ajunge la rezultate bune.

Poti invata sa te accepti tu asa cum esti, dupa ce ani de-a randul te-ai blocat sa fii cum ai vrut altii. Poti sa nu mai fii agresiv cu tine insati, sa nu bei compulsiv, sa intelegi de ce mananci emotional sau inca te sabotezi in viata sexuala sau de cuplu.

O criza reprezinta apetitul de a creste care nu a gasit alta expresie de implinire. Psihoterapeutii spun ca multi oameni dupa o criza existentiala spun: “Nici nu stiu cum am trecut prin viata pana acum si cum altfel as fi putut fi bine, daca nu as fi trecut prin acel moment”.

De multe ori, cand treci printr-o criza existentiala poti crede ca ai luat-o razna, ca ai innebunit. Nu este cazul. Poate te comporti ciudat, insa sub agitatia de la suprafata, cauti solutii de a deveni tu insati, sanatoasa si fericita.

Nu esti bolnava. Erai bolnava inainte, dar ascundeai asta. Cand treci printr-o criza existentiala, vei vedea ca esti o incercare de a te rupe de toxicul tu sau de o stare de fapt toxica. Este prilejul sa iti reconstruiesti viata autentic si onest. Deci, cand simti ca o iei razna, este bine sa iti asculti corpul, mintea si emotiile pentru ca astfel vei trai constient, prezent, asa cum esti tu.

Citeste si: Esti cel mai mare dusman al tau? Cum invingi auto-critica?

Foto: Guliver