emisfere cerebrale

Fiecare emisfera a creierului uman are o anumita functie, scrie dumblittleman.com. Emisfera dreapta se bazeaza mai mult pe vizual, ceea inseamna ca te ajuta sa iti dezvolti imaginatia si creativitatea, in timp ce emisfera stanga se bazeaza pe detalii si logica, ceea ce inseamna ca te ajuta sa gandesti corect si sa iei decizii bazate pe analiza. Asadar, este important sa apelezi la cateva trucuri care te ajuta sa-ti folosesti ambele emisfere cerebrale. 

Foarte multe persoane au o gandire dominata de emisfera stanga sau de emisfera dreapta, asa ca actiunile si deciziile lor se vor reflecta in cariera pe care o aleg sau in lucrurile pe care reusesc sa le faca in viata. De exemplu, un artist nu se va gandi la o cariera intr-o corporatie, asa cum un corporatist nu isi va schimba brusc mentalitatea si va face lucruri complet neasteptate. Cu toate acestea, exista persoane care reusesc sa-si foloseasca ambele emisfere cerebrale. Este vorba despre acele persoane care reusesc sa aiba o cariera de succes, dar in acelasi timp au anumite pasiuni bine conturate, in afara sferei de interes strict profesional.

Cum iti “antrenezi” ambele emisfere cerebrale

Majoritatea oamenilor functioneaza la capacitate maxima in momentul in care isi folosesc ambele emisfere cerebrale, asa ca este important sa inveti ce trebuie sa faci! Iata zece exercitii care te vor ajuta sa le folosesti pe amandoua!

1. Vizualizarea

Emisfera dreapta este cea care tine de imaginatie, asa ca aceasta nu va functiona bine decat in momentul in care o activezi. Vizualizarea este un bun exercitiu, asa ca poti sa incepi cu cateva activitati simple, cum ar fi sa cosi, sa plantezi flori, sa participi la diferite proiecte active sau sa realizezi anumite decoratiuni. Lasa-ti creierul sa vizualizeze produsul final. Pentru a activa emisfera stanga, gandeste-te ce trebuie sa faci ca sa iti atingi mai repede obiectivele.

2. Jocurile

Jocurile de societate iti pun mintea la contributie si te ajuta sa identifici toate acele elemente care te vor ajuta sa rezolvi anumite probleme. De exemplu, un joc de sah te ajuta sa iti dezvolti emisfera stanga, iar jocurile distractive, cum ar fi puzzle-urile, te ajuta sa-ti dezvolti emisfera dreapta.

3. Instrumentele muzicale

Placerea pe care o ai in momentul in care asculti muzica sau creativitatea de care dai dovada in momentul in care alegi sa canti la un instrument muzical tine de emisfera dreapta, in timp ce notele sau acordurile tin de emisfera stanga.

4. Creeaza-ti un mediu de munca cat mai placut

Daca lucrezi intr-un mediu corporatist, care implica foarte multa analiza, logica si un spatiu destul de rigid, este indicat sa incerci sa-ti creezi un mediu de munca cat mai ingenios, asa ca poti adauga cateva elemente din natura sau poti sa asculti muzica in surdina in timp ce lucrezi.

5. Testeaza-ti aptitudinile

Daca vrei sa te deconectezi de la tot ceea ce presupune munca sau proiecte limita, este recomandat sa-ti testezi aptitudinile si sa desfasori cateva activitati care te ajuta sa-ti dezvolti ambele emisfere cerebrale. De exemplu, poti sa inveti sa jonglezi, aceasta activitate necesita coordonare si atentie in acelasi timp.

6. Fa-ti testul culorilor

Acest exercitiu este foarte simplu si presupune sa cumperi un set de creioane sau de pixuri de diferite culori. Scrie numele unei culori pe o foaie alba, de exemplu, albastru, dar foloseste un pix sau un creion de alta culoare, de exemplu, rosu. Pasul urmator este sa incerci sa citesti culorile, nu numele acestora. Ce se va intampla? Emisfera dreapta vede culorile, in timp ce emisfera stanga va retine numele culorilor.

7. Esti dreptace? Incearca sa faci anumite lucruri doar cu mana stanga. Sau invers

Acest exrecitiu iti va fi putin “peste mana”, dar creierul tau va fi fortat sa foloseasca ambele emisfere. Astfel, anumite lucruri vor fi ceva mai dificil de realizat, dar vei reusi sa-ti folosesti ambele emisfere.

8. Creeaza o harta mintala

Hartile mintale se refera la proiectarea unui plan la care lucrezi. De exemplu, daca te gandesti sa atingi anumite obiective, incearca sa te gandesti la intreg procesul care te ajuta sa ajungi pana in punctul pe care ti-l doresti. Poti sa inserezi cuvinte, forme sau poti sa creezi anumite categorii in mintea ta. Acest joc te va forta sa-ti folosesti ambele emisfere, pentru ca este nevoie de logica si imaginatie in acelasi timp.

9. Instaleaza aplicatii care-ti testeaza inteligenta

In ziua de azi, ai la dispozitie foarte multe aplicatii care iti testeaza inteligenta, asa ca merita sa le acorzi o sansa. Foarte multe dintre ele iti pun imaginatia la incercare sau necesita foarte multa logica si concentrare.

10. Rezolva probleme de matematica in diferite moduri

Ecuatiile pe care le-ai invatat la ora de algebra te pot ajuta sa iti dezvolti ambele emisfere cerebrale. De exemplu, in momentul in care te gandesti cum sa trasezi liniile ecuatiilor, aceasta activitate tine de emisfera dreapta, iar in momentul in care te gandesti cum sa rezolvi ecuatiile, aceasta activitate tine de emisfera stanga. Incearca sa rezolvi cat mai multe exercitii de matematica si incearca pe cat mai mutl posibil ca intre cele doua emisfere sa existe o conexiune constanta, vizual si logic.

Iata si un articol cu alimente sanatoase pentru creier.

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver