cum te ingrezi in colectiv la un job nou

Daca ai un job nou primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te obisnuiesti cu echipa. Fie ca-ti place, fie ca nu, succesul tau la un job nou depinde foarte mult de felul in care ajungi sa relationezi cu oamenii din jurul tau.

Fii deschisa

Cel mai important lucru pe care il poti face este “sa ai o minte deschisa”. Nu trasa niste limite. Fii dispusa sa accepti lucruri noi. Fiecare loc de munca e diferit de cel trecut deoarece oamenii sunt diferiti. Si tocmai de aceea, cel mai bun mod de a te integra intr-un nou colectiv este sa accepti schimbarea. Dobandeste increderea celor din jur, experimenteaza felul in care ei relationeaza in diverse situatii, consolideaza-ti relatia cu ei si nu uita sa fii onesta.

Fii un bun ascultator

Atunci cand angajezi la un job nou, incearca sa asculti cat de mult poti. Inveti atat de multe prin simpla ascultare a oamenilor. Pune intrebari, discuta cu colegii tai despre hobby-urile lor, cauta sa-i cunosti mai bine. Oamenilor le place sa vorbeasca despre lucrurile care-i pasioneaza.

Experimenteaza mai multe lucruri

Nu refuza diverse activitati de teambuilding. De exemplu, daca te invita colegele la sala, mergi cu ele la sport. Sau transformati un concert intr-o activitate postjob. Incearca sa fii buna la cat mai multe lucruri si vorbeste cu oamenii despre lucrurile care-ti plac. Asa ca de fiecare data cand va aparea o conversatie despre un subiect pe care tu-l stapanesti, ei vor cauta mai intai opinia ta. De asemenea, oamenii isi vor aminti cu usurinta de tine.

Nu-i vorbi niciodata pe ceilalti de rau (mai ales daca lucrati impreuna)

Niciodata nu este bine sa vorbesti oamenii pe la spate, iar acest lucru poate fi si mai rau daca tocmai te-ai angajat la un job nou. O astfel de atitudine ti-ar putea compromite definitiv imaginea in ochii celorlalti. Deci, fereste-te pe cat posibil de barfa de birou. E posibil sa simti nevoia asta in momentul in care simti ca faci parte dintr-un grup. Dar intotdeauna barfa se va intoarce impotriva ta.

Saluta-i pe toti

Nu-i asa ca-ti place persoana care intampina pe toata lumea cu un zambet in fiecare dimineata? Incearca sa fii tu acea persoana! Nu conteaza ce se intampla la locul de munca sau in viata ta personala. In momentul in care zambesti si esti recompensata cu un zambet, o mare parte din stres, daca nu chiar tot, dispare.

Stii care sunt greselile care-ti pot pune in pericol noul loc de munca? Am facut noi o lista a celor mai comune erori!

Foto: iStockphoto

Daca ti s-a parut folositor acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook, pentru a descoperi si altele asemanatoare!