Ai o viata dezorganizata? Poti sa o faci mai buna!

Cand ai o viata dezorganizata, ai atat de multe lucruri de facut, incat nu stii de unde sa incepi. Si ajungi sa amani la infinit. Dar acest lucru se poate schimba, daca vei privi “amenintarea” ca pe o “provocare”.

Casa ta e un taram al dezordinii, nu ti-ai platit facturile de trei luni, ai mailul plin de mesaje necitite si nu ai mai dus pisica la veterinar de un an. Ai lucruri de rezolvat in orice directie ai privi si nu stii de unde sa incepi. Asa suna povestea ta? Inseamna ca ai o viata dezorganizata si nu stii cum sa preiei controlul asupra ei.

Cum sa procedezi daca ai o viata dezorganizata

E bine sa stii din start ca stresul este cel care iti provoaca acest stil dezorganizat de a trai. Psihologul Richard Lazarus e de parere ca o situatie este stresanta numai daca o percepem ca fiind astfel. Ceea ce pentru tine este o “amenintare” pentru altii poate fi o “provocare”.

Richard Lazarus, impreuna cu Susan Folkman, colaboratoarea sa de la Universitatea din San Franciso, propun sa combatem stresul prin doua cai: concentrandu-ne pe probleme sau concentrandu-ne pe emotii. In primul caz, incerci sa schimbi situatia in care te afli. In cea de-al doilea caz, incerci sa te adaptezi la situatia care te pune in dificultate.

Concluzia celor doi psihologi este, scrie Psychologytoday.com, ca niciuna dintre aceste variante de a face fata atunci cand ai o viata dezorganizata nu e mai buna decat cealalta. Pur si simplu trebuie sa iti dai seama ce functioneaza mai bine pentru tine. Totusi, ei sunt de acord ca e bine sa schimbi situatia stresanta, atunci cand poti sa o faci. Cand nu poti sa schimbi situatia, e bine sa iti adaptezi emotiile la ea.

Transforma orice stres intr-o sansa de a te dezvolta

Alti doi psihologi din Conneticut, Kristen Riley si Crystal Park, au cercetat felul in care poti sa nu mai fii coplesita de viata dezorganizata pe care o ai si sa devii mai activa si mai organizata. Ei spun ca exista si o alta cale, a treia, prin care poti sa scapi de viata dezorganizata. Si anume, concentrandu-te pe sens. Asta inseamna ca trebuie sa schimbi felul in care te raportezi la o situatie stresanta si sa o vezi ca pe o oportunitate pentru a te dezvolta sau a-ti depasi limitele.

Cu alte cuvinte, trebuie sa transformi ceea ce parea sa fie o “amenintare” intr-o “provocare”, iar asta te va face sa te simti mai bine. In loc sa refuzi sa iti deschizi emailul (caz in care te concentrezi pe emotie), ar trebui sa o vezi ca pe o provocare de a bifa aceasta sarcina. Daca o iei ca pe o provocare, o sa fii mai increzatoare si o sa elimini sursa stresului.

Primul pas pe care il poti face ca sa schimbi viata dezorganizata cu una mai buna este sa intelegi ca poti face acest lucru. Daca te refugiezi in Facebook, internet si filme, viata ta nu va deveni peste noapte mai ordonata. Tot ce se va intampla va fi sa uiti cateva minute ca ai treaba. Asa ca fa primii pasi si da-ti seama ca aceasta dezordine din viata ta poate fi controlata! Poti sa te organizezi mai bine!

Acum ca stii cum poti sa fii mai organizata, afla si Cum sa faci meditatie activa ca sa te eliberezi de stres.

FOTO: Guliver

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!