vrei sa ai o viata de succes

Vrei sa ai o viata de succes? Atunci evita anumite tipologii de oameni care te pot tine pe loc sau te pot trage in jos. Pentru ca oricate eforturi faci tu sa fii cea mai buna varianta a ta, daca esti inconjurata de oamenii nepotriviti, nu vei duce o viata implinita.

Tim Ferriss, life coach a spus ca “Esti media celor 5 oameni cu care petreci cel mai mult timp”. Si nu e departe de adevar, daca te gandesti la proverbul “cine se aseamana se aduna”. Pentru ca, daca vrei sa ai o viata de succes, trebuie sa scapi de oamenii toxici din viata ta. Iata ce spun specialistii de la Belief Net!

Pare imoral sa iti alegi prietenii in functie de cat de folositori iti sunt pentru a-ti atinge scopurile in viata. Dar Ferris nu spunea asta. El afirma doar ca trebuie sa avem grija cu cine ne petrecem timpul. Putem alege oameni care ne inspira sau oameni care ne trag in jos si ne umplu de negativism.

Ii numim toxici pe acestia din urma si, daca vrei sa ai o viata de succes, trebuie sa mentii o distanta emotionala si profesionala fata de ei.

Iata ce tipologii de oameni sa eviti, sa excluzi sau sa le limitezi timpul in viata ta, daca vrei sa scapi de atmosfera pesimista, de stres, de negativism. Cheia este mai intai sa ii recunosti!

  1. Vrei sa ai o viata de succes? Evita pesimistul!

“Viata e grea si apoi mori”, spune pesimistul. “Nu se poate face, nu e o asteptare realista. Vei esua, te vei face de ras. Nici macar nu mai incerca”.

Si cel mai optimist pozitivist va ajunge sa creada ce spune negativistul. Nu doar ca acesti oameni nu vor atinge succesul, dar te vor face sa crezi – gresit – ca desi vrei sa ai o viata de succes, nu o vei atinge. Pesimistii te vor opri inca dinainte sa incepi.

Acesti oameni nu evolueaza si daca petreci timp cu ei, n-o vei face nici tu. Poate ca nu vei deveni pesimist ca ei, insa vei avea stima de sine scazuta si te vei indoi de capacitatile tale.

  1. Barfitorii te tin pe loc

Eleanor Roosevelt a spus: “Mintile marete discuta idei, mintile mediocre discuta despre oameni”. Este atat de real! Oamenii care barfesc sunt mici, meschini, judeca (sigur si pe tine!) si mai mult nu vad.

Ei iti vor pune dorinta de a atinge succesul in viata in pericol. Pentru ca te vor prinde in cercul barfelor, pierzand timpul si focusandu-te pe ceea ce face altul, nevazand insa ca viata trece pe langa tine.

Energia, timpul si concentrarea lor sunt irosite pe aspectele negative din vietile altora. Asta inseamna neproductivitate, lipsa bunatatii si lipsa succesului. Cand sa mai ai timp de el?

  1. Stai departe de ignoranti daca vrei sa ai o viata de succes

Mai intai sa definim ignoranta. Este rezultatul ego-ului, al credintei ca acesti oameni au mereu dreptate, ca detin adevarul absolut. In timp, asta duce la dorinta de neadaptare si invatare.

Oamenii ignoranti de altfel functioneaza doar pe paradigme absolute. Exista un singur adevar, o singura modalitate de a privi lucrurile, anumiti oameni iti fac rau mai cred ei si schimbarea nu e niciodata un lucru bun.

Niciodata nu invata din greselile lor, asa ca scapa de ei. Daca vrei sa ai o viata de succes, vezi ca acesti oameni iti vor da informatii eronate ca sa ramai prins in lumea lor. Pana la urma, cheia succesului este schimbarea, evolutia, adaptabilitatea, dorinta de a creste, dorinta de a-ti corecta greselile.

  1. Victima absoluta care se plange tot timpul: recunosti tiparul?

E ceva mai enervant ca un om care se plange non-stop? Spre deosebire de negativist, care mereu accentueaza cat de greu e sa iti atingi scopurile, victima se va plange tot timpul de cele mai triviale si frivole aspecte ale vietii ei/lui.

Acest gen de persoana nu realizeaza ca sta in puterea ei sa isi schimbe viata.

Daca vrei sa ai o viata de succes, scapa de acest gen de om de langa tine pentru ca vei deveni exasperat de problemele lui/ei si mai mult, usor-usor, o sa incepi sa te focusezi si tu doar pe problemele pe care le ai.

Cand te detasezi de acesti oameni, vei realiza ca viata este in controlul tau si ca daca ceva te deranjeaza, vei folosi asta drept motivatie sa schimbi totul.

  1. Vrei sa ai o viata de succes? Lenesul nu are ce cauta in viata ta!

Cea mai ascunsa trasatura toxica, insa una care lucreaza bine. Sau te lucreaza bine. Este genul de om care lucreaza 8 ore la job si apoi vine acasa sa se uite doar la seriale. Sigur are planuri, vise, aspiratii. Dar nu face nimic sa le implineasca.

E genul de om care te va tine pe loc din lene. Care te va “ajuta” sa vezi ca e mai bine sa stai. Acest om nu progreseaza si nici tu n-o vei face daca stai mult timp cu el.

  1. Oamenii care nu viseaza la mai multe te trag in jos

Unii oameni nu au deloc imaginatie. Aspiratiile lor se opresc la a ajunge la munca la timp si nu au abilitatile sau refuza sa vada lucrurile mai bine. Isi impun limite.

Ei nu sunt neaparat pesimisti, dar te vor opri daca vrei sa ai o viata de succes. Ei nu se gandesc ca visurile mari sunt prea marete sa fie atinse, pur si simplu nu le iau in calcul.

De multe ori, cand incepi sa ai succes, ei vor avea resentimente si se vor simti lasati in urma. Te vor tine pe loc pentru ca nu te inspira. Daca stai mult timp cu ei, vei uita ca aveai un tel.

  1. Obsedatii de control nu se gandesc la tine

Daca multi dintre oamenii toxici din viata ta nu intentioneaza sa te traga in jos, cei obsedati de control vor face asta cu un scop. Poate ca vad o abilitate la tine si vor s-o foloseasca pentru castigul lor. Poate vor sa te opreasca sa iti traiesti visele, poate pur si simplu asa functioneaza ei, pentru ca “stiu mai bine” cum sa-ti traiesti tu viata.

Ideea este ca ei te manipuleaza, te intimideaza si incearca sa te determine sa faci ca ei. Genul asta de om e periculos intrucat va pretinde ca iti vrea binele, dar incearca sa te controleze si nu sa te ajute sa-ti gasesti drumul. Stai departe, pentru ca altfel vei trai viata lui, nu a ta!

Citeste si: Cum te motiveaza nefericirea – primul pas catre o viata mai buna!

Foto: Guliver