Vrei sa-ti schimbi viata in bine? Incepe cu o intrebare inconfortabila!

Vrei sa-ti schimbi viata in bine si nu stii de unde sa incepi? Un indiciu util este invidia, un sentiment neplacut la prima vedere, dar ca te poate ajuta sa iei decizii favorabile.

Gretchen Rubin este autoarea unor carti despre fericire. Ea vorbit, intr-un podcast gazduit de Caitlin Schiller, despre cateva metode care te pot ajuta sa te cunosti mai bine, care iti sunt de folos daca vrei sa-ti schimbi viata in bine.

“Ce vreau de la viata?” e genul de intrebare vaga si care poate duce la raspunsuri ample si inutile. Ce vrei? Poate fericire, succes sau un catel. Dar, daca incerci sa ai o existenta mai implinita, trebuie sa iti adresezi o intrebare mai clara si sa obtii un raspuns specific, noteaza cei de la Aol.com.

Ce sa faci daca vrei sa-ti schimbi viata in bine

Gretchen Rubin spune ca introspectia are mai mari sanse sa reuseasca daca te intrebi urmatorul lucru: “Pe cine invidiez?”.

“Invidia este o emotie pe care e neplacut sa o experimentezi. E un fel de emotie de care te simti rusinata, asa ca nu vrei sa recunosti nici macar fata de tine ca invidiezi pe cineva. E mai usor sa spui ca poti pica cuiva, ca esti furioasa pe cineva sau ca razi pe seama cuiva, decat sa recunosti ca invidiezi pe cineva”, spune Rubin.

De ce este acest lucru de ajutor cand vrei sa-ti schimbi viata in bine? Tot Rubin raspunde: “Invidia e o emotie folositoare, pentru ca iti spune ca cineva are ceva ce ti-ai dori sa ai si tu. Si, de multe ori, cand constientizezi invidia si o recunosti, poti sa faci pasi catre lucrul acela pe care ti-l doresti”.

De ce invidia e buna

Cu alte cuvinte, in loc sa te intrebi ce vrei, asculta ceea ce emotiile deja iti spun. Rubin a dat exemplul unei prietene care se amuza mereu pe seama unei colege care vorbea mereu despre calatoriile ei. Atunci, amica lui Rubin si-a dat seama ca o invidiaza pe colega pentru ca si ei ii place foarte mult sa calatoreasca. In felul acesta, a realizat ca si-ar dori sa fie mai organizata si sa planuiasca niste vacante grozave.

“Cand am luat in considerare prima data sa trec de la cariera de avocat la cea de scriitor, am observat ca, atunci cand citeam articole despre persoane cu o cariera grozava in avocatura, simteam un interes moderat. In schimb, cand citeam despre oameni care au avut cariere minunate legate de scris, ma umpleam de invidie. Asa ca invidia a fost un indiciu important”, mai spune Rubin.

Ideea mai larga din spatele intrebarii “Pe cine invidiez?” este sa te adancesti in aceste sentimente pe care le ai, nu sa li te opui. Invidia poate fi un sentiment inconfortabil, dar, daca accepti ca altcineva are ceva ce tu iti doresti, ai sanse mai mari sa obtii acel lucru si tu. E un exercitiu care merita incercat daca vrei sa-ti schimbi viata in bine.

FOTO: Guliver

Citeste si: 7 intrebari ciudate care te ajuta sa iti gasesti scopul in viata.