yoga pentru incepatori sfaturi andreea lada

In prezent, yoga prinde din ce in ce mai mult contur si pe meleagurile romanesti. Daca esti novice in aceasta practica, s-ar putea ca lucrurile sa fie putin diferite de asteptarile pe care le aveai atunci cand ai citit sau vazut imagini pe internet si acest lucru ti-ar putea influenta traiectoria chiar dupa primele sedinte. Asa ca daca te intereseaza subiectul Yoga pentru incepatori si vrei sa-ti pastrezi entuziasmul pe tot parcursul acestui periplu al relaxarii si dezvoltarii personale, iata ce ar trebui sa stii.

„Yoga poate fi sau nu o practica dificila, in functie de nivelurile sale si intotdeauna exista posibilitatea sa vrei sa renunti imediat, de aceea ai nevoie de timp pentru a vedea daca-ti place cu adevarat. Nu toata lumea va iubi yoga, uneori trebuie sa treaca ani de zile pentru a te apropia intr-adevar de aceasta practica, iar acest lucru se petrece pentru ca yoga nu este doar un sport, este o adevarata cale de autocunoastere si pentru fiecare lucru pe care il facem trebuie sa fim pregatiti din toate punctele de vedere: fizic, mental, emotional si spiritual”, afirma Andreea Lada, instructor yoga, fondator al Scolii Iubirii (www.scoalaiubirii.ro).

Iata cinci sfaturi pentru incepatorii in yoga si lucrurile pe care trebuie sa le stii inainte de a renunta la yoga definitiv:

Yoga nu este un proces linear

Ai face o greseala daca ai compara yoga cu orice alt sport. Atunci cand ne apucam de alergat incepem usor si apoi marim timpul cu 5 minute mai mult si tot asa, iar evolutia se observa imediat in mod previzibil. Din pacate nu putem aplica aceeasi reteta si cand vorbim de yoga pentru incepatori. Calatoria in yoga nu este o progresie liniara si acest lucru poate fi foarte frustrant atunci cand crezi ca ar trebui sa apara acea imbunatatire, dar nu simti asta in practica ta. Exista o zicala in yoga <<Practica si totul va veni de la sine>>, o idee de baza in orice activitate spirituala. Concentreaza-te intens si elibereaza-te de toate gandurile si asteptarile, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara, trebuie doar sa te relaxezi. De fapt tot ce trebuie sa facem in aceasta viata este sa ne relaxam si lucrurile nu vor intarzia sa apara.

Yoga pentru incepatori: Nu trebuie sa-ti placa fiecare sedinta sau fiecare instructor

In timp ce toate actiunile yoga au unele elemente comune, cum ar fi controlul respiratiei, meditatia, concentrarea, modul in care aceste elemente sunt incorporate in practica pot diferi foarte mult in functie de stilul de yoga. Vinyasa se simte foarte diferit fata Yin Yoga de exemplu.

„Daca ai inceput cursurile de yoga la un centru special si nu au avut nici un efect asupra ta, merita sa incerci si o alta locatie sau un alt stil de yoga. Acelasi lucru este valabil si in cazul instructorilor de yoga. S-ar putea sa nu aiba nici un efect practicarea sedintelor de yoga cu un anumit instructor, chiar daca in cazul altor persoane apar rezultate. Trebuie sa alegi instructorul si stilul de yoga potrivite pentru tine”, spune Andreea Lada.

Poti practica si acasa

Participarea la sedinte de yoga pentru incepatori la un centru special nu este o cerinta pentru a fi un yoghin in adevaratul sens al cuvantului. Insa trebuie sa tii cont ca energia grupului manifestata intr-o clasa de grup are un impact mult mai puternic.

„Poti practica foarte bine yoga la domiciliu. Sunt atat de multe beneficii pentru a efectua o practica yoga acasa ca nici nu ti-ai fi imaginat. Poti face asta oricand, in propriul confort, alaturi de familie sau de alte persoane. Daca esti la inceput, poti urmari filmulete online care sa te ghideze pana cand te vei simti sigur pe tine si vei putea face asta fara indrumare”, spune Andreea Lada.

Yoga doare

Yoga presupune realizarea unor miscari ale corpului in anumite pozitii pentru a te simti mai bine, insa s-ar putea sa nu te simti foarte confortabil la inceput. Este foarte posibil sa descoperi anumiti muschi pe care nu i-ai simtit vreodata, la nivelul carora sa se resimta o presiune aparte. La inceput exista un disconfort pe care il simtim cu totii in momentul in care trebuie sa stam in acele pozitii care, fara sa ne dam seama, ajuta la relaxarea corpului. Insa, dupa o perioada, te vei obisnui cu aceasta practica, cu aceste rasuciri, care vor incepe sa se simta din ce in ce mai usoare, iar corpul tau va incepe sa se simta mult mai bine.

Va fi frustrant

S-ar putea sa nu inteleagi la inceput numele ciudate de asane pe care profesorul ti le va spune la ora de yoga. S-ar putea sa nu fi in masura sa tii pasul cu ceilalti participanti si cu directiile date de instructor. Dar este in regula, comparatia daca vrei sa o faci trebuie facuta cu tine in urma cu o saptamana si sa observi si sa te bucuri astfel de progresul facut.

„Nu este nimic in neregula daca nu poti tine pasul cu ceilalti sau cu instructorul in primele sedinte de yoga. Este o parte a procesului de invatare si este normal sa te simti frustrat si confuz. In acest moment te afli pe partea abrupta a curbei de invatare. Mergi mai departe!”, explica Andreea Lada.

Poti participa la orele de yoga cu Scoala Iubirii (www.scoalaiubirii.ro) in fiecare miercuri si joi de la 19.30 la Yucca Wellness Center si VEG Studio. Urmareste si programul de tabere spirituale organizate de Scoala Iubirii pe site.

Citeste si: “Cum a fost prima mea ora de yoga – ghid pentru incepatori”!

Foto: iStockphoto