crema cu protectie solara recomandari

Crema cu protectie solara nu e un moft, iar aplicarea ei nu este o etapa peste care poti sari atunci cand mergi la plaja sau la piscina. Ea previne eritemul si arsurile solare si are abilitatea de a lupta impotriva cancerului de piele si a imbatranirii cutanate.

Si tocmai pentru ca stim ca nu e de joaca cu ea, am rugat-o pe doamna doctor Roxana Nedelcu, medic specialist dermatovenerolog la www.clinicadermatologie.ro sa ne raspunda la cateva intrebari legate de ea:

Care sunt ingredientele pe care ar trebui sa le contina o crema cu protectie solara buna?

Cremele de fotoprotectie trebuie sa contina agenti care actioneaza absorbind sau reflectand radiatiile ultraviolete. Moleculele care absorb radiatiile ultraviolete sunt cromofori exogeni care se aplica pe piele. Un produs de protectie solara contine de obicei un amestec de filtre organice cu diferite spectre de absorbtie, precum si micropigmenti ce pot fi fizici (spre exemplu dioxidul de titaniu) sau organici.

Exista anumite ingrediente periculoase continute de cremele cu protectie solara?

Din pacate, unele persoane au observat un efect iritant al cremelor de fotoprotectie si chiar aparitia dermatitei la nivelul pielii pe care a fost aplicata crema. Acest efect se explica printr-o sensibilitate generala a pielii (dermatita de contact iritativa) sau printr-o reactie alergica la una dintre componentele produsului aplicat: produsi chimici, conservanti, parfumuri. In astfel de situatii, sfatul dermatologului poate fi util, recomandand PATCH si fotoPATCH testare, daca simpla schimbare a brandului nu da rezultate.

Cum diferentiezi o crema cu protectie solara buna de una mai putin buna?

Cremele de protectie solara produse de firmele dermatocosmetice sunt testate si prezinta siguranta. Cremele bune au un spectru larg de fotoprotectie si sunt fotostabile. In Europa aceste produse sunt considerate cosmetice, iar in SUA sunt inregistrate ca medicamente. Principalul efect al folosirii cremelor de protectie solara demonstrat de studii este prevenirea eritemului si a arsurilor solare, urmarindu-se progrese si privind abilitatea acestora de a preveni cancerul de piele si imbatranirea cutanata.

​Protectia UVA este la fel de importanta cum e protectia UVB?

In prezent, atat protectia impotriva ultravioletelor de tip A, cat si a celor de tip B sunt considerate necesare de catre organismele de reglementare. UVA sunt implicate preponderent in procesul de imbatranire a pielii, iar efectul protectiv al cremelor se masoara prin abilitatea acestora de a preveni PPD (persistent pigment darkening).

UVB sunt implicate mai ales in inducerea eritemului si a arsurilor solare, iar gradul de protectie al unei creme este indicat de SPF (sun protection factor). Au fost agreate modificari recente cu privire la etichetarea cremelor de fotoprotectie in EU: fotoprotectie joasa (SPF 6-10), medie (SPF 15-25), inalta (SPF 30-50) si foarte inalta (SPF 50+), cu un nivel al indexului protectiei UVA de cel putin o treime din SPF.

La cat timp dupa ce am iesit din apa trebuie sa ne redam cu crema cu protectie solara?

Crema de fotoprotectie se reaplica la fiecare 2 ore, in special atunci cand petrecem timp in aer liber, inotam, transpiram excesiv sau facem exercitii intense.

Crema cu protectie solara incepe sa actioneze imediat ce a fost aplicata sau trebuie sa asteptam un pic?

Atunci cand este utilizata o crema de fotoprotectie cu filtru chimic, este indicat ca aceasta sa fie aplicata cu 15-30 minute inaintea expunerii la UV. Asteptarea nu este necesara pentru toate cremele care ofera o bariera fizica. Cremele cu dioxid de titaniu si oxid de zinc sunt eficiente inca din momentul aplicarii. Datorita faptului ca numeroase creme de protectie solara contin atat filtre chimice cat si fizice, pare o idee buna ca crema sa fie aplicata cu 15-30’ inaintea expunerii.

Citeste si: “Noile creme de fata cu formule SPF sunt obligatorii”!

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto