Despre frumusete in cele mai mici detalii: facem lumina in problema cosmeticelor naturale versus celor organice. Va spunem care sunt asemanarile, diferentele si la ce sa fiti atente atunci cand va alegeti favoritele.

Atunci cand vine vorba despre frumusete nicio alegere nu trebuie lasata la voia intamplarii.

Si pentru ca sunt sigura ca si voua vi s-a intamplat sa pierdeti minute in sir in fata raftului incercand sa deslusiti etichetele produselor cosmetice, am decis sa investigam un subiect fierbinte: cat de mare este diferenta dintre natural si organic?

Despre frumusete in cele mai mici detalii

Cosmeticele naturale sunt realizate din plante care apar in natura si nu au fost produse in laborator, fara adaosuri de parfum sau alte adaosuri de sinteza. Ele pot sa contina conservanti folositi pentru a putea pastra intacti nutrientii vitali din ingredientele naturale.

Cosmeticele organice sunt produse din ingrediente naturale, realizate din plante crescute fara chimicale, pesticide sau fertilizatori, fara ingrediente modificate genetic ori petrochimicale, procesate cat mai putin. Spre exemplu, unele produse organice au ingrediente naturale sub forma acizilor din fructe, in timp ce altele folosesc ingrediente care mimeaza componente naturale ale pielii, cum ar fi acidul hialuronic, un hidratant care apare in mod natural in piele.

Organismul absoarbe pana la 60% din continutul cosmeticelor folosite pe piele

Cum faci diferenta?

Cosmeticele naturale (cele care contin majoritar ingrediente naturale) nu au un standard care sa reglementeze folosirea acestei denumiri. In schimb, in cazul cosmeticelor organice, acestea trebuie sa fie acreditate de catre un certificator cunoscut (Ecocert, Organic Soil Association, ICEA) pentru a fi recunoscute drept organice.

Care sunt cerintele in cazul cosmeticelor organice? Ei bine, ca sa fie certificat organic, un produs trebuie sa aiba minimum 95% din ingrediente naturale sau de origine naturala si minimum 95% din ingredientele vegetale sau de origine biologica. Si nu doar atat! Procesul tehnologic trebuie sa fie cat mai putin poluant iar produsul finit nu trebuie sa contina parabeni (daca nu stii despre parabeni prea multe, informeaza-te!)  parfumuri, coloranti, parafina etc.

Un exemplu concret

Sa luam exemplul musetelului, folosit adesea atat in formula cosmeticelor organice cat si in cea a cosmeticelor naturale. Pentru a face parte din formula cosmeticelor organice, musetelul trebuie neaparat sa fie crescut intr-un camp ferit de poluare pe care nu s-au folosit in ultimii cinci ani pesticide, insecticide sau fertilizatori.

Cosmetice naturale vs. cosmetice organice: ce alegem?

E bine sa stii ca organismul nostru absoarbe pana la 60% din continutul produselor cosmetice pe care le aplicam pe piele, asa ca indicat ar fi ca fomula lor sa fie cat mai blanda si mai non-toxica. Cosmeticele organice raspund intru totul acestor cerinte asa ca nu ezita sa le alegi ori de cate ori ai ocazia.