Cosmeticele au in compozitie substante care se deterioreaza in timp. De regula, dupa ce ai desigilat un produs, il poti utiliza intre sase luni si un an, depinde de ce contine acesta. Fereste-te de creme de fata cu parabeni si alte ingrediente chimice care le maresc perioada de valabilitate, dar care distrug tenul! Citeste eticheta produsului inainte sa il cumperi si nu-l mai folosi sub nicio forma dupa ce a expirat!

Asa cum faci si la alimente, cand citesti informatiile de pe ambalaj, trebuie sa procedezi si in cazul cosmeticelor. Cand vine vorba de creme de fata sau de produse de make-up, lucrurile sunt foarte serioase. Te poti trezi cu dermatita de contact pe termen lung dupa doar o aplicare.

Creme de fata expirate: inamicii tenul

Nu te induri sa arunci crema care ti-a facut mult bine pielii? Daca a depasit perioada de valabilitate, scapa de ea fara mila. Produsele vechi imbolnavesc pielea. De exemplu, dermatita de contact apare din cauza folosirii unui astfel de produs. Se poate manifesta imediat sau dupa cateva zile de la aplicare, iar simptomele sunt evidente si suparatoare. Pe piele pot aparea eruptii, bubite cu infectie si mancarimi. Un dermatolog iti poate prescrie un tratament care repara fata in scurt timp. In caz contrar, dermatita netratata iti poate face problem o buna perioada de timp.

Citeste eticheta!

E obligatoriu sa citesti eticheta produselor cosmetice, pentru ca unele contin substante periculoase pentru o piele sensibila. Altele contin atentionari speciale, cum se intampla in cazul vopselurilor de par; pentru acestea este necesara proba pe piele inainte de utilizare. Daca te stii cu piele sensibila, verifica pe incheietura mainii ca produsul nu produce iritatii si alte probleme pielii. Alege cosmetice hipoalergenice, pentru ca acestea nu contin coloranti si parfumuri.

Pastrarea inadecvata deterioreaza le calitatea

Fie ca vorbim de creme de fata sau de alte produse de ingrijire, toate trebuie depozitate in spatii ferite de caldura. Mai mult, cand le cumperi, asigura-te ca acestea nu au stat langa surse de caldura. De asemenea, e mai bine sa nu tii cosmeticele in baie, pentru ca aburii calzi pot deteriora substantele binefacatoare din produse. Ideal este sa le pastrezi in dulapuri sau noptiere, unde sunt ferite de caldura si umiditate.

Semne ca produsul a expirat

Poti recunoaste un produs expirat dupa textura, care se schimba vizibil, dupa miros, consistenta si culoare. De exemplu, grasimea din creme de fata se separa de restul ingredientelor, un fard de pleoape este sfaramicios, iar mascara care a expirat este uscata.

Pe ambalaj este trecuta perioada de valabilitate a produsului dupa desigilare printr-un simbol PAO, care reprezinta un numar urmat de un M – numarul de luni – si o pictograma a unui borcan cosmetic. Astfel, un ruj rezista in medie un an, lacul de unghii tine doi ani, un fard de obraz expira in sase luni, iar un fard de pleoape in doar trei luni. Da, ai citit bine. Daca observi ca produsul si-a schimbat textura sau culoarea, mai bine scapi de el, ca sa eviti alergiile pe piele si la ochi.

Cauti cea mai buna cema de fata pentru iarna?

Foto: Guliver