crema de protectie solara femeie la plaja

Tu cum iti cumperi crema de protectie solara? Te uiti dupa un brand anume? O iei pe cea care ti se pare mai atractiva vizual? Adevarul e ca, de cele mai multe ori, ne cumparam total gresit lotiunea solara. Ca sa nu mai faci greseli, e crucial sa citesti eticheta si sa stii ce ingredinte sa cauti si ce sa eviti!

Cu crema de protectie solara lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par. Nu e suficient sa-ti cumperi o crema de protectie solara si sa o aplici pe corp atunci cand te expui la soare, e foarte important si sa stii ce pui pe piele. Multe produse de acest gen sunt, adesea, imbibate cu substante care iti pot face mai mult rau decat sa te protejeze de soare.

Editorii de la mindbodygreen.com ne prezinta un mini-ghid de cumparaturi pentru a alege cea mai buna crema de protectie solara.

Ce sa cauti pe eticheta cand alegi crema de protectie solara

O crema de protectie solara care ofera protectie totala UVB si UVA. UVB sunt razele care ard pielea. Pe crema solara, UVB este un indicator pe SPF: un produs cu SPF 15 blocheaza aproximativ 94% din razele UVB, SPF 30 blocheaza 97%, iar SPF 45 blocheaza 98%. UVA sunt razele prezente tot timpul in atmosfera si care cauzeaza imbatranirea, dar poate fi un factor declansator si pentru cancerul de piele.

Oxid de zinc si dioxid de titaniu

Spre deosebire de alte substante chimice, aceste doua ingrediente blocheaza soarele imediat ce sunt aplicate pe piele, creand o bariera de protectie intre piele si soare.

Oxidul de zinc este cea mai buna sursa naturala si non-toxica de protectie solara. Si dioxidul de titan este la fel de bun, insa, nu protejeaza la fel de eficient impotriva razelor UVA.

Antioxidanti (in afara de vitamina A)

Multi antioxidanti ofera si ei protectie solara: vitamina C, vitamina E, extractul de ceai verde, coenzima Q10. Extractul de rodie si extractul de merisor contin acid elagic care are actiune antibiotica si antivirala. Toti acesti antioxidanti confera protectie UV impotriva imbatranirii cauzate de soare.

Ce ingrediente chimice sa eviti la o crema de protectie solara

Oxybenzone si octinoxate

Sunt doua chimicale care pot crea reactii alergice si pot influenta activitatea hormonilor. PABA – un alt compus chimic intalnit in produsele solare – ar trebui evitat tot din cauza ca poate cauza alergii ale pielii.

Compusul oxybenzone, desi e eficient impotriva soarelui, poate fi periculos. Unele studii spun ca trece in sange, iar, pe mai departe, poate impacta negativ celulele si poate produce chiar si cancer de piele.

Crema de protectie solara – o alegere importanta

Retinyl palmitate

Desi retinolul este un ingredient antiaging foarte bun in produsele pentru noapte, acesta isi schimba compozitia chimica la soare si iti poate face chiar rau. Studiile arata ca a retinyl palmitate (o forma a retinolului) poate incuraja formarea radicalilor liberi, ce duc la imbatranirea prematura.

Invata si cum sa aplici corect lotiunea de soare!

Foto: Guliver