protectia ochilor la plaja

Cand mergem la plaja ne gandim in primul rand la protectia solara pentru piele. Insa soarele poate dauna destul de puternic si ochilor… Ce e mai rau este ca poti sa-ti strici ochii fara ca macar sa stii! Iata de ce protectia ochilor este foarte importanta!

Protectia ochilor la plaja este cruciala. Sa porti o pereche de ochelari de soare la mare nu e suficient. “Ochelarii de soare ieftini nu blocheaza razele UVA si UVB. Este ca si cum nici n-ai purta ochelari”, spune Melissa Barnett, doctor optometrist al California Optometric Association, citata de womenshealthmag.com. Barnett recomanda ochelarii care blocheaza in procent de 99-100% razele UVA si UVB. “Lentilele polarizate blocheaza lumina puternica si mentin claritatea vederii”, adauga Barnett.

Iata, in continuare, si alte greseli legate de protectia ochilor, listate de womenshealthmag.com, pe care le poti comite, inconstient, cat stai la plaja. Incearca sa le indrepti, daca le faci, ca sa nu-ti strici ochii!

Protectia ochilor – Evita aceste greseli la plaja ca sa nu-ti strici ochii

Pentru protectia ochilor, poarta ochelari de soare

O singura zi la plaja fara ochelari poate produce fotocheratita, afectiune a ochilor care se manifesta prin vedere incetosata, sensibilitate la lumina, lacrimarea ochilor. Desi afectiunea trece, pe termen lung, poate cauza cataracta si degenerare maculara (prezenta mai multor boli oftalmologice). Nu te duce niciodata la plaja fara sa porti ochelari!

Nu porti ochelari de soare cand e innorat? Foarte rau!

Razele soarelui patrund si prin patura de nori si pot fi la fel de periculoase ca si cele care exista in atmosfera cand e soare. Indiferent de vreme, poarta intotdeauna o pereche de ochelari. Pentru extra-protectie: fereste-te de soare intre orele 14.00-16.00, cand razele UV sunt foarte puternice.

Crezi ca palaria de soare e suficienta pentru protectia ochilor

Palaria de soare protejeaza fata, urechile, gatul de razele UV, dar nu si ochii. Iar aici nu vorbim si de razele care se reflecta de la apa si nisip, nu doar cele care vin de la soare. Apa reflecta 100% razele UV, iar nisipul 25%.

Porti lentile de contact cand intri in apa

Atunci cand porti lentile de contact si inoti, e posibil sa-ti intre apa in ochi si exista riscul sa te trezesti cu o infectie a corneei si chiar, mai grav, cu pierderea vederii. Cand intri in apa, scoate-ti lentilele si protejeaza-ti ochii cu o pereche de ochelari de inot.

Nu aplici crema solara in zona ochilor pentru protectia ochilor

Potrivit Skin Cancer Foundation, 10% din toate cancerele de piele sunt descoperite pe pleoape. “Sa protejezi zona ochilor cu crema e foarte important. Cel mai sigur pentru protectia ochilor este sa folositi o formula minerala fiindca cele cu chimicale pot irita ochii. SPF-ul ar trebui sa fie minimum 30”, spune Barnett.

Iti freci ochii

Cand iti intra nisip in ochi, nu doar ca e neplacut, dar iti poate zgaria si corneea. Daca ti se intampla sa-ti intre nisip in ochi, spala-te imediat si clipeste des. Daca simti disconfort o ora – doua dupa, mergi la un doctor. Lasat netratat, ochiul se poate infecta. Nu neglija protectia ochilor tai!

Iata si ce produse esentiale ar trebuie sa ai in geanta de plaja!

Foto: Guliver