sensibilitatea dentara cauze tratament

Aproximativ 80 la suta dintre romani au probleme dentare, apartia cariilor fiind cea mai frecventa afectiune. Studiul releva ca patru din zece persoane prezinta probleme cauzate de placa dentara bacteriana, iar trei din zece au respiratia urat mirositoare si sensibilitate dentara.

Sensibilitatea dentara este durerea de dinti provocata de retractia gingiei sau de uzura suprafetei dentare, prin subtierea smaltului. Cea mai frecventa cauza de sensibilitate la adulti este dezgolirea radacinii dintelui, consecinta a microtraumatismelor la locul de contact dintre gingie si dinte, astfel ne confruntam cu dinti sensibili la rece, la cald, la dulce sau la atingere. Dr. Andra Custura, medic stomatolog in cadrul clinicii Andra Smile iti explica de ce apare apare sensibilitatea dentara si care este tratamentul recomandat!

Factori ce provoaca sensibilitatea dentara

Alimentele acide

Rosiile, citricele, sucurile de fructe, toate sunt gustoase si sanatoase, dar, consumate in exces, pot afecta dintii. in timp, smaltul dentar se erodeaza, ducand astfel la expunerea dentinei. Dentina este tesutul din interiorul dintilor, care contine o multitudine de canalicule microscopice si in care se gaseste un fluid ce inconjoara terminatiile nervoase conectate cu pulpa dintelui.

Periajul agresiv

Uneori, sensibilitatea dentara se datoreaza unui periaj agresiv si/ sau din cauza unei periute de dinti cu peri prea duri, fiind astfel rigida. De-a lungul timpului puteti pierde din stratul protector al dintilor, puteti provoca retragerea gingiilor si chiar afectarea smaltulului subțiindu-l, ducand la expunerea dentinei.

Albirea dintilor si unele paste de dinti

Din cauza faptului ca estetica dentara este la moda in ultima perioada multi fabricanti adauga substante de albire in pastele de dinti, iar acest lucru duce la sensibilizarea dintilor. Daca pasta dumneavoastra de dinti ar putea fi vinovata de sensibilitatea dentara, luati in considerare inlocuirea acesteia. Sensibilitatea este adesea temporara si inceteaza dupa ce va schimbati pasta de dinti.

Apa de gura

Tuturor ne place sa avem o respiratie proaspata, insa nu e bine nici sa folosim exagerat apa de gura. Aceasta contine substante acide, care pot agrava sensibilitatea dentara. Solutia pentru aceasta problema este utilizarea unei ape de gura neutre.

Lucrarile dentare recente

Nu pare corect, dar de multe ori interventia medicului dentist duce la sensibilizarea temporara a dintilor. Daca durerea persista, vorbiti cu medical dumneavoastra curent deoarece s-ar putea sa fie nevoie de o reinterventie.

Cariile dentare

Caria dentara constituie, prin complicatiile sale, principala cauza de pierdere a dintilor. Ea incepe in smalt si, pe masura ce evolueaza si se apropie de pulpa dentara (nerv), incep sa apara dureri la dulce, la rece.

Dinti fisurati

Obiceiurile proaste, precum rontaitul bomboanelor si/sau alternanța rece/cald a alimentelor si lichidelor, pot duce la fisurarea dintilor. Odata ce dintele s-a fisurat, pulpa dentara se poate inflama cu usurinta. De asemenea, in interiorul fisurii se pot acumula bacterii, care agraveaza senzatia de durere.

Tratament care amelioreaza sensibilitatea dentara

Pentru a preveni si stopa evolutia sensibilitatii dentare este recomandata o alimentatie cat mai echilibrata fara excese de alimente acide. De asemenea o tehnica de periaj corecta, blanda cu o periuta cu peri moi sau medii este esentiala in cazul acestei afectiuni.

In cazul dintilor migrati, este posibila instituirea unui tratament ortodontic, in timp ce in cazul retractiilor gingivale se pot face tratamente parodontale precum igienizarea parodontala profesioanala, unde sansele ca gingia sa isi revina si sa acopere din nou radacina sunt mari, sau tratamente chirurgicale parodontale mai complexe, cu rezultate in majoritatea cazurilor bune.
in cele din urma, solutia radicala de tratament pentru dinti sensibili este devitalizarea dintelui/dintilor afectati, tratament suta la suta functional, dar si acesta cu lipsurile lui.

Daca sensibilitatea dumneavoastra dentara este excesiva, este indicat sa va programati un consult la medicul stomatolog. Doar el poate determina cauza exacta a problemelor dumneavoastra dentare si poate decide care este cea mai potrivita varianta de tratament pentru tratarea lor.

Pentru mai multe informatii puteti vizita www.andrasmile.ro!

Citeste si despre “Obiceiurile periculoase care afecteaza smaltul dintilor”!

Foto: iStockphoto