5 pasi esentiali pentru a evita degenerarea alunitelor

Alunitele sunt formatiuni pigmentare, maro sau negre, care apar pe piele fie de la nastere, fie in primii 20 de ani de viata. Vara, alunitele trebuie protejate de expunerea prelungita la soare ca sa nu existe riscul dezvoltarii cancerului de piele.

Alunitele apar de regula in zonele cele mai expuse la soare, deoarece razele ultraviolete amplifica productia de melanina. Alunitele se formeaza cand celulele de la nivelul pielii se aduna intr-un conglomerat in loc sa fie distribuite uniform pe o anumita suprafata.

Identifica alunitele cu probleme!

Celulele care formeaza alunitele se numesc melanocite si produc pigmentul care da culoarea naturala a alunitei. Dupa expunerea la soare, alunitele se pot inchide la culoare, mai ales in timpul adolescentei sau al sarcinii. Cu toate ca este normal sa dobandim alunite noi in copilarie si chiar si mai tarziu, in adolescenta, formarea lor este stimulata si de expunerea la soare.

Cele mai multe alunite sunt normale. Dar exista si alunite atipice, care apar in zone ce nu sunt atat de mult supuse actiunii soarelui, sunt mari si neregulate. Acest gen de alunite trebuie sa fie urmarite atent, deoarece predispun la aparitia melanomului, un tip de cancer de piele. Alunitele ar trebui sa ridice semne de intrebare cand isi modifica culoarea, inaltimea, marimea si forma. Daca te confrunti cu asemenea situatii, este recomandat sa consulti un medic dermatolog! Arsurile solare si expunerea la soare pot contribui la dezvoltarea melanomului. De aceea, este recomandat sa folosim protectie solara atunci cand stam la soare.

5 sfaturi ca sa iti protejezi alunitele

1. Cel mai intelept sfat este sa eviti soarele pe cat se poate. Daca totusi mergi la mare si vrei sa te bronzezi, incearca sa nu stai la soare intre prele 10.00 si 16.00, cand razele soarelui sunt foarte puternice. Este recomandat sa faci plaja intre 7.00 si 10.00 dimineata.

2. Cand esti la plaja, aplica, cu o jumatate de ora inainte de a te expune la soare, o crema cu factor mare de protectie (macar SPF 30), cu factor anti UVB si anti UVA. Repeta aplicarea cremei la o ora-doua.

3. Aplica o crema cu factor protector de fiecare data cand iesi din casa, chiar si cand afara este innorat. Este important sa nu neglijezi zona din spatele gatului, unde apar de regula alunite. In acest fel, poti diminua actiunea puternica a soarelui si dezvoltarea alunitelor.

4. Poarta haine usoare care te protejeaza de soare si iti acopera mainile si picioarele. De asemenea, daca ai alunite in zona fetei, o palarie este un accesoriu care nu ar trebui sa lipseasca din garderoba ta. Daca ai alunite langa ochi, poarta ochelari de soare!

5. Evita solarul, deoarece nu este o alternativa sigura pentru obtinerea bronzului. Si in acest caz, alunitele si pielea vor fi expuse radiatiilor ultraviolete.

Petele de pe fata sunt o alta problema a pielii pe timp de vara. Citeste mai multe in articolul 5 probleme ale tenului si rezolvarea lor!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver