Moda dicteaza, dermatologii atrag atentia.

Unghii cu gel – sunt la moda si s-ar putea afla pe lista ta de must have in materie de ingrijire beauty. Inainte de a testa o astfel de manichiura, trebuie sa stii ca pe langa avantajele pe care le are, poate ascunde si cateva aspecte mai putin placute…  Ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a o incerca.

Sa ai unghii cu gel este foarte la moda, iar avantajele pe care le ofera o astfel de manichiura o transforma in preferata multora dintre noi: rezista cateva saptamani bune fara sa se ciobeasca si fara sa se crape, iar unghiile, chiar si cele mai nearatoase, par sanatoase si puternice.

Unghii cu gel: o operatiune meticuloasa care necesita timp

Sacrificiul care trebuie facut cand iti pui unghii cu gel este timpul pe care il cere o astfel de operatiune, mult mai mare decat in cazul unei manichiuri obisnuite. Pe langa faptul ca manichiurista trebuie sa dea forma potrivita unghiilor si sa impinga cuticulele cu betisorul, aplicarea gelului si a unghiilor sintetice peste cele naturale, iar apoi colorarea cu oja, presupun un timp mai indelungat. Unde mai pui ca fiecare unghie trebuie pusa sub lampa UV sau LED, pentru ca cele trei-patru straturi de gel aplicate sa se usuce. Dar sa zicem ca timpul n-ar fi o problema prea mare. Exista insa alte lucruri nu foarte placute…

Partea mai putin placuta pe care o presupune o manichiura cu gel este indepartarea straturilor artificiale

Adevarata problema apare insa cand vrei sa dai jos unghiile cu gel; acestea trebuie inmuiate in dizolvant pentru cel putin zece minute, iar apoi sunt pilite, ceea ce poate sa duca si la indepartarea unor straturi din unghia naturala. Riscul este ca unghiile devin fragile si casante, dar se si sensibilizeaza fiind mai predispuse la infectii fungice si bacteriene.

Unghii cu gel si un pericol de luat in considerare: cresterea riscului de cancer de piele

Din pacate insa, dezavantaje mai sunt, iar, de la un punct, lucrurile devin chiar serioase. Unii dermatologi sustin ca expunerea la lumina ultravioleta a lampii folosite pentru a usca gelul, poate creste riscul cancerului de piele. Este adevarat ca studiile spun ca riscul este foarte mic, insa o expunere constanta si cumulativa poate avea un efect carcinogen (cancerigen).

Chiar Fundatia Americana a Cancerului de Piele atrage atentia asupra posibilitatii aparitiei cancerului de piele in urma folosirii lampilor pentru manichiura. „Carcinomul celular scuamos (unul dintre cele trei tipuri de cancer de piele) este cauzat de expunerea la UV si este foarte comun pe maini si in jurul degetelor”, spune Elizabeth K. Hale, vicepresedinta Fundatiei Americane a Cancerului de Piele, citata de huffingtonpost.ca. Concluzia: desi riscul este scazut, nu este insignifiant!

Daca te tenteaza sa ai unghii cu gel, recomandarea specialistilor este sa nu exagerezi cu aceasta manichiura si sa o porti doar din cand in cand, atunci cand, spre exemplu, pleci in vacanta si nu vrei sa ai grija ei. De asemenea, mergi la salon la fiecare doua saptamani ca sa retusezi manichiura, astfel incat unghiile sa fie sanatoase si sa previi infectiile!

Noi iti recomandam si alte tipuri de manichiura speciala, mai putin invazive dar la fel de spectaculoase: manichiura cu pene!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver