Ridurile de expresie

Toate ne dorim o piele impecabila, fara imperfectiuni, care sa straluceasca de sanatate, nu-i asa? Din pacate, trecerea timpului lasa semne nu doar in suflet, ci si pe chip, iar ridurile de expresie se afla printre ele.

Claudia Avram, cosmeticiana la centrul de estetica Perfect Face by Claudia Avram, ne-a raspuns la mai multe intrebari legate de ridurile de expresie: de ce apar si, mai ales, cum sa le oprim evolutia.

Ce sunt ridurile de expresie?

„Profesorul american Albert Klingman, cunoscut dermatolog, a elaborat o clasificare a ridurilor care este si azi de referinta in domeniu. Astfel, el a clasificat ridurile in baza cauzelor si pozitionarii acestora.

Ridurile lineare sunt riduri de expresie si sunt cele mai des intalnite. Sunt cauzate de contractiile repetate ale muschilor mimici. Directia muschilor si forta aplicata pielii determina unghiul acestor canale, initial temporare, apoi permanente, ca urmare a pierderii tonicitatii dermei.

De fiecare data cand folosim muschii faciali, la suprafața pielii se formeaza un canal si astfel apar pliurile la fiecare expresie a fetei. Pe masura ce pielea imbatraneste si isi pierde din elasticitate, ea nu se mai intoarce la stadiul anterior, caracterizat de absenta ridurilor, si aceste canale devin semne permanente, sub forma de riduri mici si incretituri.“

Care sunt zonele cele mai afectate de ridurile de expresie?

„De la 30 de ani, ridurile de expresie pot deveni evidente, mai ales la persoanele care au o mimica dezvoltata, precum persoanele emotive sau deosebit de expresive. Cele mai cunoscute sunt faimoasele «labe de gasca» (ridurile din colțurile exterioare). Se mai gasesc si in extremitatea ochilor, pe frunte sau in zona apropiata nasului.“

Ce produse de ingrijire ar trebui sa alegem pentru a evita aparitia lor sau pentru a nu se adanci?

„Prin ingrijire consecventa, hidratare corespunzatoare interna si externa, precum si constientizarea mimicii, ridurile de expresie pot fi ameliorate. Produsele folosite pentru ingrijirea acestor riduri fac parte din marea familie a cosmeticelor antiage. Pe lista cu produse care intarzie aparitia ridurilor un loc important il ocupa filtrele solare.

In al doilea rand, eficiente sunt si ingredientele cu actiune antioxidanta, precum si cele hidratante si emoliente: vitaminele A (retinol), C (acid ascorbic) si E (tocoferol) sunt utile. Indicate sunt si diferite extracte vegetale bogate in flavonoizi si polifenoli: extractul de ceai verde, de struguri si rozmarin.

Benefice sunt si extractele cu activitate fitoestrogenica: salvie, soia, hamei – capabile sa creasca tonusul pielii si sa confere fermitate pielii. Levantica contine un ulei esential bogat in linalool, cineol, limonen, pinen, geraniol, cu actiune sedativa si antiseptica. Actiunea sa antistres se datoreaza capacitatii de a reduce concentratia de cortizol din sange, ceea ce duce la o imbunatatire a functiei de bariera a pielii si la o decontractare a ridurilor de expresie.“

Poti fi tratate ridurile de expresie sau doar ameliorate? Daca da, reapar dupa un timp?

„In cazul in care sunt deja instalate, prin tratamente cosmetice specifice, ridurile de expresie pot fi ameliorate. Se mai pot face si injectii cu toina botulinica si acid hialuronic, precum si implanturi cu grasime proprie.  Produsele de make-up agraveaza si provoaca aparitia ridurilor de expresie, daca pielea este nu este curatata corespunzator si ingrijita cu produse adecvate tipului de ten.“

Foto: Guliver

Daca ti s-a parut interesant articolul despre ridurile de expresie, iti poate fi de folos si: Crema de fata facuta in casa pentru o piele fina ca matasea.