Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi a lansat, la mijlocul lunii martie, 2 volume noi: “Cerealele glutenice si boala celiaca” si “Alimentatia si patologia bolilor cardiovasculare”. Ambele lucrari au aparut la Editura Medicala.

Cerealele glutenice si boala celiaca, de Gheorghe Mencinicopschi

In acest volum profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi trateaza boala celiaca sau intoleranta la gluten – este descrisa patologlia bolii, cu accent pe cele mai noi teste de diagnosticare a afectunii, dar exista si capitole despre tratamentul prin dieta si alimentatie sanatoasa.

Boala celiaca este o afectiune autoimuna, delansata de consumul de gluten (o proteina care se regaseste natural in grau, orz si secara). Este o boala destul de greu de identificat, fiindca poate simula un numar foarte mare de afectiuni, de la deficit de fier pana la anorexie.

Statisticile la nivel European avertizeaza asupra cresterii incidentei acestei boli. In Romania boala celiaca este subdiagnosticata (din cauza testelor scumpe necesare) sau diagnosticata in faza avansata.

Volumul se adreseaza atat personalului medical, cat si adultilor sau parintilor care au copii cu intoleranta la gluten. De asemenea, cartea cuprinde si un capitol cu retete de preparate si deserturi fara gluten.

Foto: PR