Carmen Iohannis, Klaus Iohannis si reprezentantii Casei Regale Spaniole

Zambitoare si increzatoare, Carmen Iohannis este mereu o prezenta remarcabila la bratul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in timpul vizitelor oficiale ale acestuia. Dar Carmen Iohannis a reusit, in cele sapte luni, de cand a devenit Prima Doamna, sa creeze o serie de controverse vizavi felul in care isi alege vestimentatia.

Unii spun despre Carmen Iohannis (54 de ani) ca este prea indrazneata si ca nu se lasa influentata prea mult in alegerile vestimentare, ba chiar ca isi ia libertatea de a “pacali” sau, mai mult, de a sfida protocolul vestimentar in cazul unor evenimente importante.

De cealalta parte se afla aceia care vad in doamna Iohannis un exemplu incontestabil de eleganta si rafinament vestimentar. Iar indrazneala acesteia, de a nu se alinia tuturor normelor vestimentare, e socotita un semn de siguranta de sine si bun gust.

Polemici la cald: vizita in Spania

Cea mai recenta polemica in acest sens este cea legata de vestimentatia aleasa in cadrul vizitei oficiale din Spania. Criticii Primei Doamne au iesit imediat si au acuzat-o pe aceasta de incalcare a codului vestimentar. Carmen Iohannis a purtat, la intalnirea cu familia regala a Spaniei, o rochie din brocart in nuante de roz.

Carmen Iohannis, Klaus Iohannis si reprezentantii Casei Regale Spaniole
Carmen Iohannis, Klaus Iohannis si reprezentantii Casei Regale Spaniole

Din imaginile oficiale s-a putut observa ca, de data aceasta, lungimea rochiei Primei Doamne a Romaniei era identica celei purtate de catre Regina Letizia a Spaniei (42 de ani) . Un singur detaliu punea sub semnul intrebarii respectarea intocmai a codului vestimentar: manecile rochiei. In timp ce Regina Letizia avea bratele acoperite cu manecile lungi ale unui superb sacou din dantela, rochia sotiei presedintelui Romaniei ii lasa acesteia bratele dezgolite.

Presa iberica nu a sesizat, insa, nicio neregula din acest punct de vedere, ba chiar a avut numai cuvinte de lauda la adresa cuplului prezidential roman, pe care l-a numit “o perche ideala” si un “cuplu atipic” – intr-un sens pozitiv al termenilor. “Desi formeaza un cuplu de 32 de ani si nu au copii, sau poate chiar din acest motiv, continua sa fie indragostiti”, scrie El Mundo, intr-un articol cu titlul „Regii, dineu cu Iohannis si sotia sa, Carmen, o pereche ideala”.

Ce au omis cei care nu au vazut cu ochi buni prezenta vestimentara a lui Carmen Iohannis la evenimentul regal, este gradul de protocol pe care l-a avut vizita sefului de stat roman si a sotiei sale la Madrid. Conform site-ului oficial al casei regale a Spaniei, casadelrey.es, vizita lui Klaus si a lui Carmen Iohannis a primit un rang inferior decat era de asteptat, ea fiind incadrata la vizita oficiala, in loc de vizita de stat cum ar fi fost normal.

Acesta este si motivul pentru care protocolul a fost ceva mai relaxat, iar pranzul oficial pe care Regele Felipe si Regina Letizia l-au organizat pentru Klaus si Carmen Iohannis nu s-a bucurat de rigorile unui dineu, considerat un eveniment diplomatic superior.

Dar, chiar si in contextul pranzului oficial, prima doamna a Romaniei a sfidat usor norma si nu si-a acoperit bratele.

De altfel, o comparatie a tinutelor pe care alte sotii de sefi de stat le-au purtat in intalnirile cu capetele incoronate ale Spaniei arata ca prima doamna a Romaniei nu a avut o tinuta iesita din comun.

Michelle Obama impreuna cu regii Spaniei si Letizia Ortiz
Sasha Obama, Regele Juan Carlos al Spaniei, Michelle Obama, Regina Sofia a Spaniei si Regina Letizia

Cand s-a intalnit cu Regele Carlos, Regina Sofia si Regina Letizia, Michelle Obama (51 de ani) a purtat o tinuta foarte lejera, formata dintr-o fusta si o bluza, lasandu-i bratele la vedere.

Printii Spaniei si ai Iordaniei
Regina Rania a Iordaniei, Regele Abdullah al Iordaniei, Regele Felipe si Regina Letizia.

Regina Rania a Iordaniei (44 de ani) l-a insotit pe sotul ei, Regele Abdullah al Iordaniei (53 de ani_, intr-o vizita in Spania similara cu cea efectuata de Klaus Iohannis si a afisat o tinuta protocolara, dar, pe cat de sobra, pe atat de feminina!

Ambele prime doamne nu-si dezvaluiau foarte mult picioarele, dar nici nu aveau niste haine excesiv de impersonale sau prea serioase.

Cine ii alege tinutele lui Carmen Iohannis

Dupa ce a iesit la bratul lui Klaus Iohannis, in ziua in care rezultatele alegerilor il dadeau pe acesta drept castigator, mai multe voci din lumea modei au decretat: Carmen Iohannis are nevoie de un stilist! Pe atunci, rochiile mult prea scurte si cu umerii prea dezgoliti si degetele rasfirate, din sandalele decupate, erau considerate de neacceptat.

La scurt timp dupa ce a ajuns la Cotroceni, s-a putut observa o schimbare in stilul ei vestimentar. Tinutele i-au fost mai rafinate, mai elaborate, simtindu-se imediat amprenta de designer.

In aprilie, Carmen Iohannis a inceput colaborarea cu Stephan Pelger, designerul roman de origine germana, ale carui creatii sunt mult apreciate la festivalurile de moda internationale. Acesta nu si-a dorit sa revolutioneze stilul vestimentar al Primei Doamne, constient ca este greu sa schimbi obiceiuri de-o viata, dar a fost de acord ca ea poate sa schimbe anumite rigori de protocol. “Pana la urma poate ea sa revolutioneze acest protocol. Poate sa faca altfel decat s-a facut pana acum si e o doamna care isi permite sa imbrace o anumită lungime. Are un corp foarte frumos, picioare pe care poate sa si le arate si, din cate am inteles, si presedintelui ii place sa fie mai tineresc imbracat”, a spus designerul pentru citynews.

Carmen Iohannis colaboreaza insa si cu Alexandru Ciucu care este nu doar designerul oficial al presedintelui Iohannis, ci si al Casei Regale a Romaniei. De altfel, rochia purtata de Prima Doamna la pranzul oficial de la Madrid este o creatie semnata Alexandru Ciucu.

Acesta marturisea, pe pagina sa de socializare, ca, daca in ceea ce priveste costumul presedintelui, nu a avut nicio emotie, pentru rochia sotiei acestuia s-a temut, fiind stiut faptul ca printesa Letizia este un fashion icon. Daca nu a comentat nimic despre absenta manecilor, in ceea ce priveste lungimea rochiilor si a fustelor create pentru Carmen Iohannis acesta sustine ca “exista o marja destul de mare pe care protocolul o accepta”.

In vestimentatia sotiei presedintelui se simte, din cand in cand, si o mana feminina. Carmen Iohannis a ales si tinute semnate de Eli Laslean, pe care le-a purtat atat la o ceremonie de decorare organizata de familia regala a Romaniei, cat si la intalnirea nonformala pe care a avut-o cu designerul preferat al reginei Letizia.

 Foto: Guliver