Sfaturi pentru a salva un copac

Cele mai triste amintiri ale copilariei le am legate de momentul aruncarii bradului. Mi se parea crud si nedrept ca pomul care ne inveselise casa cu prezenta lui si ne adusese spiritul Craciunului devenea nefolositor dupa acest moment. Ca sa nu strici atmosfera Sarbatorilor, sper sa te ispitesc cu un brad in ghiveci care nici nue aa greu de ingrijit!

Pentru un timp, am impodobit un brad artificial, dar imi era dor de mirosul de brad natural asa ca in acest an  imi doresc unul cumpar in ghiveci. Culmea e ca un brad natural in ghiveci rezista mai putin in casa decat unul taiat, asa ca durata maxima de pastrare este de 10 zile. El insa are nevoie de o ingrijire speciala, asa ca am am aflat din surse specializate sfaturi utile pentru acelea dintre voi care se afla in situatia mea.

Reguli importante ca sa ingrijesti un brad in ghiveci

1. Depozitare. Daca aveti norocul sa locuiti la casa si aveti o mica gradina, il puteti lasa acolo inainte de a-l aduce in casa pentru decorare. Cum multe dintre noi locuim la bloc, o solutie viabila ar fi un garaj racoros sau o boxa la care sa aveti doar voi acces.

2. Curatenie. Plaseaza bradul in ghiveci pe o folie protectoare care va apara podeaua ta sau covorul de acele care cad din cauza schimbarii de climat sau de resturile de pamant.

3. Pozitionare. Atunci cand alegi locul in care vei pune bradul, nu trebuie sa fii atenta doar la criteriul estetic, ci si la distanta de calorifer. Caldura nu e prietena unui copac obisnuit cu un climat racoros, asa ca evita sa-l pozitionezi in proximitatea ei.

4. Umezeala. Verifica-i pamantul zilnic. Acesta trebuie sa fie in permanenta usor umed, dar nu imbibat cu apa. Un brad natural tinut in casa are nevoie de mai multa apa cat timp este in interior decat atunci cand se afla in natura.

5. Luminite de Craciun. Instalatiile colorate inveselesc atmosfera locuintei tale, dar sunt o sursa de caldura nu tocmai placuta pentru bradul tau. Ideal ar fi sa le stingi atunci cand parasesti incaperea sau casa.

6. Reintoarcerea in natura. Dupa trecerea Sarbatorilor de Iarna e timpul sa replantezi in mediul sau acel brad natural. Adaptarea la temperaturile de afara trebuie facuta totusi treptat. Pastreaza-l pentru doua saptamani intr-un spatiu racoros si acoperit, ferit de lumina soarelui.

Text: Diana Marasoiu,  Foto: Thinkstock