prietenele enervante

Sigur vei recunoaste prietenele enervante printre cele 4 tipologii pe care ti le prezentam. Afla cum sa-i schimbi stilul!

Nu exista prietena perfecta! Una intarzie, alta este mereu in competitie cu tine, alta este egoista. Si cu toate astea iti sunt dragi si vrei sa continui relatia pe care o ai cu ele. Descopera care sunt prietenele enervante intr-o tipologie simplificata dar care te poate ajuta sa-ti  mentii legatura in limitele bune de functionare.

E timpul sa afli cateva idei simple de manipulare; de fapt manipulare e prea mult spus, este vorba despre felul in care comunici pentru a-ti imbunatati relatia cu prietenele enervante. La fel cum iti transformi peste noapte iubitul cu ajutorul frazelor potrivite, poti sa-ti schimbi amica negativista intr-o persoana optimista. Pune in aplicare strategiile sugerate mai jos sau rosteste frazele potrivite.

4 solutii stralucite pentru a schimba comportamentul pe care prietenele enervante tind sa-l repete in relatie cu tine.

1. Fata care intarzie cronic

Scenariul repetat: Ai inghetat asteptand-o iarna in fata unui restaurant sau ai ratat filmul pe care voiai sa-l vezi de mult timp pentru ca amica ta nu se uita niciodata la ceas atunci cand are o intalnire. Nu e de ajuns sa-i arati cat e ceasul de fiecare data, ci sa o faci sa inteleaga ca timpul este valoros pentru tine.

Ce poti sa faci: Prietenii care au acest obicei prost nu prea-si schimba felul de-a fi daca le spui tu ca au intarziat. Incearca sa o atingi cu formule de genul: “Ma simt abandonata/uitata cand ma lasi sa astept”. Nu folosi fraze generale si incearca sa-i arati ca prezenta ei la timp este vitala pentru tine. Iar ca sa preintampini enervarea din cauza acestor situatii, mai ia o prietena cu tine atunci cand iesiti sa beti ceva sau sa mancati ori ai grija sa-ti dai intalnire intr-un loc unde poti pierde timpul de una singura, cum ar fi o biblioteca.

2. Amica-concurenta

Scenariul repetat: “Pot sa fac si eu ce faci tu doar ca mai bine!” pare sa-ti spuna zi de zi prietena ta. Indiferent despre ce plan este vorba, ea are grija sa fie cu un pas inaintea ta. Daca tu primesti un bonus la job, ea e promovata, daca tu iti faci un iubit nou, ea te anunta ca este logodita, iar exemplele pot continua la nesfarsit.

Ce poti sa faci: In primul rand trebuie sa consideri reactia ei ca pe un compliment. Ea se intrece cu tine pentru ca te admira si-si doreste sa-ti urmeze exemplul. Dar nu e ok cand devine un obicei enervant. Ar fi interesant sa purtati o discutie despre telurile ei si poate o vei ajuta sa-si dea seama ca ar trebui sa urmeze propriul drum.

3. Mereu in centrul atentiei

Scenariul repetat: Nimeni nu are probleme mai mari decat ea. Bebelusul ii plange ingrozitor de rau, iubitul ei nu stie sa fie intelegator, seful ei e cel mai rau. Si cu toate astea este cea mai buna si cea mai merituoasa din grupul tau de amice. Te-ai saturat sa auzi nonstop povestile ei.

Ce poti sa faci: In loc sa taci si sa o asculti de fiecare data cand face asta poti sa o opresti. Raspunde-i simplu: “Draga mea, ai avut deja cele cinci minute de faima care ti se cuveneau, acum e randul meu sa-mi termin povestea!” Nu uita sa zambesti cand spui asta ca sa nu se supere pe tine. Arata-i c-o vrei in preajma ta, dar invat-o astfel sa mai si asculte.

4. Negativista grupului

Scenariu repetat: E drept, din cand in cand toata lumea are necazuri, dar nu e normal sa vezi sfarsitul lumii in orice problema. Amica ta este mereu speriata ca lucrurile nu vor iesi cum isi doreste. Nu spera sa gaseasca, un job, un prieten si nici macar un taxi cand are nevoie.

Ce poti sa faci: Este important sa-i arati ca are o multime de motive sa fie fericita. Da-i exemple de oameni cu adevarat defavorizati si indeamn-o sa fie mai recunoscatoare. O poti ajuta sa-si imbunatateasca situatia. De exemplu, daca nu-si gaseste un job, poate are ceva probleme in CV. Citeste-l si daca e in regula incearca sa-i propui tu variante de servicii.

Foto: Thinkstock