D.C. Dulcan, neurolog: „5 minute de suparare paralizeaza sistemul imunitar”

1
De Cristina Tudor
19 iul. 2020

Profesorul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog si psihiatru, autorul unui numar mare de monografii, tratate, lucrari si carti de o mare valoare stiintifica, dar si de eseistica.

Volumul sau „Inteligenta materiei“, un best-seller cautat si astazi, a fost distins cu premiul pentru filosofie „Vasile Conta“ al Academiei Romane in 1992.

– In “Inteligenta materiei”, prima dvs. carte, ati demonstrat cu argumente stiintifice ca, dincolo de toate lucrurile vizibile, concrete, exista un camp de energie si lumina, coordonat de o minte inteligenta. Cu alte cuvinte, ca nu suntem singuri in univers, ca Dumnezeu chiar exista. V-a afectat certitudinea aceasta modul in care va traiti viata de zi cu zi?

– Odata ce am inteles ca, de fapt, noi ne cream pro­pria reali­tate, felul in care pri­veam lumea s-a schimbat. Descope­ririle fizi­cii cuantice au aratat ca mintea noastra e cea care face sa colap­seze undele de energie si le trans­forma in parti­cule, adica in materie. A gandi inseamna a transforma nevazu­tul in vazut. Gandul e creator, e cea mai pu­ter­nica forta din uni­vers. Iar Dumnezeu ne-a dat pu­terea ca, din milioanele de reali­tati posi­bile, care exista in stare latenta, sa aducem pe pamant, cu gan­durile noastre, doar una. Pe cea care seamana cel mai mult cu gandurile noastre.
Citeste si:

– Vreti sa spuneti ca ceea ce ni se intampla e oglinda a ceea ce gandim si simtim?

– Exact. Cand faceam cerce­tari pentru prima mea carte, am ajuns la concluzia ca celulele au inteligenta lor. Si m-am speriat. Celulele reactionau la gandurile si sentimentele celui in cauza. S-a facut si un experi­ment in Occident, cu un esantion de ADN, recoltat de la un individ si dus la 1000 de km distanta, intr-un laborator. Persoana in cauza a fost pusa sa priveasca un film frumos, cu ima­gini minunate, care starneau bucurie. In acelasi timp, la 1000 de km distanta, ma­suratorile aratau cum spi­ra­la de ADN se relaxeaza. Cand imaginile au fost schim­bate cu un film de groa­za, ADN-ul a inceput, brusc, sa se restranga, contrac­tan­du-se. Afland asta, m-a chinuit o intrebare: cum stie corpul nostru ce e rau si ce e bine? Daca organis­mul nostru reactioneaza pozitiv la bine si negativ la rau, nu exista decat o singura mare concluzie.

Legea binelui

– Care e aceea?

– Inseamna ca universul intreg are ca fundament o lege morala, legea binelui. Abia acum va pot ras­pun­de la prima intrebare. Da, ca sa fim fericiti si sa­natosi, nu e nevoie decat sa ne construim viata dupa legea aceasta.

– Cu alte cuvinte, un stil de viata sanatos incepe de la a gandi si a faptui binele?

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.