David Bowie impact in lumea modei

De la Ziggy Stardust la Thin White Duke, David Bowie a creat personaje complexe de-a lungul intregii sale cariere care au inspirat designeri precum Armani si Jean Paul Gaultier.

Precum multi dintre colegii sai de generatie David Bowie va ramane in amintirea noastra nu doar datorita albumelor sale muzicale, ci si prin intermediul costumelor pe care le-a purtat pe scena, in clipuri si-n filme.

O expozitie-retrospectiva dedicata stilului si carierei sale a batut toate recordurile de vanzari la Victoria & Albert Museum din Londra la inceputul lui 2014. 26.000 de bilete au fost vandute inainte de deschidere si 311.000 de vizitatori au vazut expozitia in doar 5 luni.

David Bowie: de la Ziggy Stardust la Thin White Duke

Timp de patru decenii, Bowie a reusit sa radieze prin aparitiile sale, jongland cu o usurinta incredibila de la salopete mulate, stralucitoare combinate cu un machiaj la fel de indraznet la costume impecabile Paul Smith, purtate cu o eleganta desavarsita. Tocmai de aceea outfiturile lui au devenit repere pentru Giorgio Armani, dar si pentru Dries Van Noten, unul dintre designerii avangardisti al Belgiei.

Pentru colectia de primavara/vara din 2014 Jean Paul Gaultier a trimis “copii” de David Bowie pe catwalk si a marturisit ca i s-a parut incredibil expozitia de la muzeul V&A “In cadrul ei se poate observa cat de inteligent a fost Bowie in toate proiectele sale si cum a ramas mereu conectat la arta”.

David Bowie in interpretarea lui Jean Paul Gaultier
David Bowie in interpretarea lui Jean Paul Gaultier

Muzicianul nascut in Londra si-a schimbat numele din Jones (pentru a evita confuzia cu Davy Jones de The Monkees) in Bowie, dupa un erou popular texan Jim Bowie si s-a jucat in adolescenta cu tot felul de stiluri: R&B, rock’n’roll, mod. Insa imaginea care i-a devenit si semnatura a fost cea de star glam rock cu care a cucerit publicul la Top of The Pops pe British TV. Acolo a aparut prima data sub forma alter ego-ului sau ambiguu sexual Ziggy Stardust si a interpretat Starman. Bowie a ales pentru acel moment o salopeta multicolora de la Freddie Burretti si ghete de lupta Russell & Bromley.

“Parea mereu cu un pas inaintea celorlalti”, a declarat Jarvis Cocker, solistul trupei Pulp pentru BBC. “Ziggy pasea, iar altii mergeau pe urmele lui”. Elton John, colegul de generatie care a avut hitul Crocodile Rock in acelasi an in care Bowie facea ravagii cu Starman confirma si el asta: “David a dus totul la un alt nivel; pur si simplu a sters pe jos cu toti ceilalti. A schimbat regulile jocului.”

David Bowie in concert

Multi sustin ca setea lui Bowie pentru cultura exotica se datoreaza copilariei traite intr-o Anglie gri, post-razboi. Bowie a fost un singuratic ascuns in dormitorul sau, care se folosea de fantezii pentru a scapa de banalitatea din viata sa. El a fost ca un “burete” pentru toate lucrurile artsy, a studiat cu Lindsay Kemp, un coregraf britanic specializat in mima (care a primit lectii chiar de la Marcel Marceau). Iar dupa Ziggy Stardust, Bowie a trecut la un alt personaj demn de Oscar. La un an de la aparitia la Top of the Pops, David l-a “ucis” pe Ziggy Stardust si s-a metamorforzat in Aladdin Sane. Noul personaj a devenit imaginea albumului omonim din 1973, in care David Bowie apare cu un fulger rosu si albastru pictat pe fata lui de make-up artistul Pierre La Roche (acelasi care facuse si cel de-al treilea ochi al lui Ziggy).

coperta album aladdin sane
Coperta albumului Aladdin Sane

In 1976 a venit randul lui Thin White Duke, o extensie a lui Thomas Jerome Newton, extraterestul portretizat de Bowie in filmul sf Nicolas Roeg The Man Who Fell to Earth. Thin White Duke este un personaj rece care aminteste de un erou negativ dintr-un film noir, in costume impecabile, mereu cu camasa alba, cravata si o tigara in coltul gurii. David Bowie l-a descris ca fiind “un tip fascist, arian, un romantic fara emotii.”

Citeste si: “Inspiratie in tendinte: stilul excentric marca David Bowie”!

Foto: Guliver