photoshop

Prelucrarea excesiva a imaginilor in Photoshop este probabil una dintre cele mai controversate probleme actuale. Dar oricat de nociva, gresita sau imorala am considera deformarea vizuala a corpului uman trebuie sa intelegm, mai intai, care sunt motivele necesitatii ei.

Ultimele decenii au insemnat, la nivel estetic, o adevarata ambusacada de schimbari si mici revolutii pentru industria modei. Fiecare dintre acestea au starnit valuri peste valuri de controverse, polemici si proteste. Retusarea imaginilor in programe digitale, precum Photoshop, este poate unul dintre cele mai discutate, puse la zid si disecate fenomene contemporane.

photoshop
Lorde

Pentru mine, retusarea imaginii de astazi nu este decat o varianta moderna a corsetelor rigide purtate atat de femei, cat si de barbati intre secolele XVII si XIX. Ambele au fost alimentate de dorinta de perfectiune si sunt deja parte din istoria modei si ambele au deformat perceptia asupra ceea ce inseamna frumos sau natural.

De-a lungul timpului o multime de celebritati au protestat impotriva retusarilor excesive militand pentru un ideal de frumusete cat mai sanatos. Anul trecut actrita Keira Knightley a pozat topless in revista Interview Magazine, intr-un shooting neretusat, pentru ca isi dorea ca toti cei care o urmaresc sa stie cum arata cu adevarat. Tot anul trecut, una dintre cele mai inversunate militante pentru o perceptie naturala asupra corpului feminin a fost artista pop Lorde, care a protestat in repetate randuri pe contul sau de Twitter.

Si totusi, de ce este prelucrarea imaginilor in Photoshop in continuare un proces obisnuit pentru industria modei? Lucrand cu modele, fotografi, art direct-ori, manageri de agentii de modeeling si mult altii, in ultima vreme am identificat cateva motive mai putin vehiculate.

 De ce apelam atat de mult la Photoshop pentru retusarea fotografiilor:

1. Modul in care lucreaza fotografii este crucial.

Odata cu digitalizarea fotografiei totul s-a schimbat. Rigurozitatea care era candva necesara pentru a invata arta fotografiei este astazi optionala, iar majoritatea fotografilor nu mai planifica atent fiecare detaliu al unui shooting, cum ar fi lumina sau cromatica. In cele din urma, cand vine vorba de fotografia de moda, toata lumea se bazeaza pe post-productia facuta in Photoshop.

2. Lipsa educatiei estetice isi spune cuvantul.

Un aspect trecut adesea cu vederea este lipsa educatiei estetice. Acolo unde programa scoalara puncteaza inca pe stiintele exacte, iar cunostintele estetice sunt complet excluse, orice repere de bine sau rau in acest domeniu dispar.

3. Moda inca bate pasul pe loc

Faptul ca industria modei se afla intr-o criza majora de viziune si inspiratie nu mai este, probabil un secret. Problema reciclarii hainelor si a conditiilor de munca a persoanelor care le fac sunt inca probleme importante care constrang din ce in ce mai mult acest domeniu sa se schimbe. Pana cand asta nu se va intampla, valorile vechi vor fi, in continuare, singurele cu care ne vom confrunta.

Viitorul? Daca este cool si la moda, inseamna ca va trece.

Poate singurul lucru linistitor este ca si retusarea excesiva a fotografiilor se va demoda.  Exact cum s-a intamplat, la vremea lor, cu corsetele incomode in care doamnele si domnii se chinuiau cu orice pret sa incapa, deformandu-si, de aceasta data la propriu, anatomia corpului.

Afla care sunt trucurile sanatoase pentru o silueta impecabila la care apeleaza femei precum Naomi Campbell sau Doutzen Kroes.

Foto: Guliver.