New York Fashion Week a facut un important pas inainte iarna trecuta, cand Jamie Brewer, actrita devenita model cu sindromul Down, a pasit increzatoare si zambitoare pe catwalk.

La editia din aceasta toamna, tendinta se continua si pe podium va defila Madeline Stuart, o tanara de 18 ani, la randul ei cu sindrom Down.

Brewer este modelul cu sindrom Down care a participat activ la un show fashion de o asa amploare cum este NYFW si, gratie ei, lucrurile incep sa se miste si nu va fi singura persoana cu sindrom Down care sa urce pe un podium de moda. Aceasta schimbare de reguli la New York Fashion Week se datoreaza intr-o oarecare masura si mesajului transmis de catre designerul Carrie Hammer prin show-ul sau: “Modele de urmat, deasupra modelelor de podium”, adica, in cele din urma, lumea recunoaste ca frumusetea poate exista sub diferite forme.

Cum se vede frumusetea

Madeline Stuart a devenit celebra in intreaga lume in urma cu o luna cand mai multe fotografii de-ale ei, postate pe Instagram si pe Facebook au devenit virale. Tanara cu Down a indraznit sa arate ca este frumoasa si poate fi un model de succes. Asa ca, in timp ce multi se simt mai confortabil sa ascunda semnele care ii fac diferiti, doamnisoara Stuart din Brisbane, Australia, considera ca aratand totul verde in fata, prin modelling, lumea va accepta mai usor diferentele.

A photo posted by Madeline Stuart (@madelinesmodelling_) on

Chiar ea scria, la un moment dat, pe pagina sa de Facebook: “Sper ca prin modelling sa pot schimba perceptia societatii asupra persoanelor cu dizabilitati”.

Si aproape ca a reusit. In foarte scurt timp, ea a reusit sa adune peste 100.000 de persoane care ii urmaresc contul de socializare, care isi exprima sprijinul si admiratia. Madeline este acum vedeta show-urilor de moda din toata lumea, ea defiland mai mult pentru MODA, asociata Fundatiei Christopher Reeve. Mama ei spune ca nimic nu ar fi putut sa o faca mai mandra si ca, in acelasi timp, nu o mira deloc succesul fiicei sale. Mai mult, femeia considera ca asa trebuia sa se intample si lumea sa primeasca, in cele din urma, mesajul ei.

“Modellingul este amuzant dar, in acelasi timp, o cale foarte buna de transmitere a unor mesaje sociale puternice. Si cred ca ea a facut-o foarte bine…pentru ca este vorba despre oameni ca ea. Este despre lupta pe care o duci pentru toti cei care sunt diferiti si care au nevoie de iubire”, a declarat Roseanne Stuart, mama lui Madeline, pentru Cosmo.

New York Fashion Week, portavoce pentru mesaje sociale

“Asa este generatia viitoare! Asa sunt acum tinerele care nu vor creste cu simtul discriminarii! Cand Maddy s-a nascut, nu pot uita cum ma opreau oamenii pe strada si ma insultau sau imi spuneau ca ea ar trebui sa fie dusa intr-o institutie pentru persoanele cu handicap”, isi mai aminteste femeia. Insa, daca tinem cont de mesajele pe care le primeste Maddy pe pagina ei de socializare, dar si de oportunitatea incredibila care i s-a oferit, aceea de a fi una dintre modelele de la New York Fashion Week, se pare ca lumea, societatea in general, a invatat sa integreze frumos si persoanele cu dizabilitati.

De ce este atat de iubita fata cu sindrom Down care a devenit model? Pentru ca ea se iubeste foarte mult. Ea spune ca este grozava, ca este minunata, si chiar crede asta. Este un mod extraordinar de a trai si de a supravietui intr-o industrie care adesea creeaza probleme de infatisare chiar si persoanelor fara nicio dizabilitate.

Dar newyork-ezii sunt cool nu doar in moda, ci au invatat sa fie toleranti mai devreme decat altii.

Madeline5 Madeline3 Madeline4

Foto: Instagram