Reshma-Querishi-supravietuitoare-atac-cu-acid

Moda este adesea acuzata pentru ca este frivola, pentru ca ignora problemele momentului, iar aceste acuzatii nu sunt neintemeiate. Dar un show desfasurat in acest an la New York Fashion Week tocmai a depasit noi limite si a aratat ca uneori moda are suflet.

In una dintre prezentari a aparut modelul indian si activist Reshma Quereshi, care a supravietuit unui atac devastator cu acid pus la cale de catre o ruda de sex masculin in 2015.

Imaginile cu Reshma Quereshi au facut deja inconjurul lumii, iar tutorialele ei de beauty realizate pentru fundatia caritabila Make Love Not Scars le ajuta pe femeile din toata lumea care au trecut printr-o astfel de experienta. Ea este una dintre cele mai faimoase supravietuitoare ale unui atac cu acid, iar defilarea ei in show-ul Archana Kochar de joi, reprezinta, nu numai o redefinire a conceptului de frumusete, dar si un moment crucial in lupta impotriva violentei de gen in India si in intreaga lume.

Reshma Quereshi ofera o speranta pentru femeile agresate din toata lumea

Atacurile cu acid sunt frecvente in diferite parti ale lumii si vizeaza in mod frecvent femeile care sunt percepute ca au “violat” intr-un fel onoarea familiei din care fac parte sau care nu s-au supus dorintelor unui barbat. După 2014, Acid Survivors Foundation India sustine ca mecanismul de raportare al atacurilor cu acid din India a devenit mai concret si a existat un varf imediat in rapoarte: 349 intr-un an. “Majoritatea victimelor se tem sa raporteze la politie de teama unor represalii”, a declarat pentru BBC News un expert, care estimeaza ca numarul real de cazuri in India se apropie de fapt de 1000. Atacurile cu acid sunt o problema in Bangladesh, Iran, Columbia si-n anumite parti ale Africii.

In fata unor astfel de statistici deprimante, iesirea in fata a lui Quereshi este impresionanta, mai ales ca ea are doar 19 ani. Drumul ei la New York, ca reprezentant al campaniei #TakeBeautyBack realizat de Global Disability Inclusion, a fost unul extrem de dureros, care a implicat mai multe interventii chirurgicale, dar propria ei perspectiva asupra debutului ei in moda a fost una fericita, care a adus constientizare politica.

Citeste si: “Saptamana modei la New York si momentele care au marcat-o”!

Foto: instagram.com/archanakochharofficial