despre diamante femeie

Nu traim in lumea glamour-ului hollywoodian si nici nu suntem mostenitoarele familiei Vanderbild. Dar oricarei femei moderne i-ar placea sa stie cate ceva si despre diamante! Nu se stie niciodata ce surpize iti rezerva februarie, luna dragostei...

Credeai cumva ca un diamant foarte mare este obligatoriu mai scump? Sau ca doua diamante de cate 1 carat fiecare valoareaza cat unul de 2? Ori nu ti-e clara care e diferenta dintre un diamant si un briliant? Din scurtul nostru ghid vei afla tot ce trebuie sa stii despre diamante.

Trebuie sa stii regula celor 4C: Cut – taietura, Color – culoare, Clarity – claritate si Carat – greutate in carate. Noi iti vom explica pe scurt ce inseamna aceste formule! Liz Taylor era cu adevarat o experta.

Despre diamante & celebritati

Cele mai frumoase diamante din lume sunt cunoscute dupa numele lor (Taylor-Burton, Hope, Lesotho III), dar si gratie personalitatilor care le-au purtat. Taylor-Burton este celebrul diamant pe care actorul Richard Burton i l-a oferit sotiei, actrita Liz Taylor.

Un alt diamant faimos, Lesotho III, a fost montat de Harry Winston intr-un inel de platina pe care Aristotel Onassis i l-a oferit lui Jackie O. Iar diamantul Hope (45,52 carate) a fost detinut candva de personaje marcante precum regele Louis al XIV-lea si Maria Antoaneta. Da, despre diamante se pot scrie multe.

Daca te fascineaza aceste istorii, poti accesa siteurile marilor case de bijuterii: Cartier, Tiffany & Co, Harry Winston, De Beers, Van Cleef & Arpels.

Despre diamante si regula celor 4 C: cut, color, clarity, carat

Sistemul celor 4C  a fost implementat in anii ’50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA) si a fost acceptat pe plan mondial ca o referinta a calitatii.

“Mai bine un diamant cu defect, decat o piatra fara niciunul.” Confucius.

Reguli generale despre diamante:

1. Atunci cand iti doresti o bijuterie cu diamante, e indicat sa apelezi la ajutorul unui comerciant certificat GIA, care iti poate oferi multe informatii pretioase despre diamante si valoarea lor. Exista si in Romania astfel magazine de bijuterii!

2. Pretul final al unei bijuterii cu diamante include, pe langa valoarea in sine a diamantului, si valoarea aurului plus manopera bijuteriei. Acestea difera in functie de complexitate.

Despre diamante si culoarea ideala

3. Caratul: 1 carat (ct) echivaleaza cu 0,20 grame. Asadar 5 ct inseamna 1,00g. Diamantele de peste 2 carate sunt rare, ceea ce le face mai valoroase.

4. Culoarea: cu cat un diamant este mai incolor, cu atat este mai calitativ. GIA clasifica culoarea diamantelor pe o scala descendenta, de la D (absolut incolor, extrem de rar) la Z (tenta vizibila de galben-maroniu). Aceste detalii sunt uneori imperceptibile ochiului liber, motiv pentru care bijuterii folosesc o lupa speciala (da, exact ca aceea din imagine, pe care o poarta Karolina Kurkova!). Recomandarea e, daca esti in postura de a alege, sa nu cumperi diamante sub gradul de culoare I-J.

Despre diamante si briliante

5. Claritatea: se masoara in numarul si marimea celor mai mici imperfectiuni gasite in aproape toate diamantele. Majoritatea imperfectiunilor sunt microscopice si nu afecteaza frumusetea diamantelor. Claritatea trebuie sa se situeze intre FL-IF (flawless/internally flawless) si VS (very slightly included).

6. Cut/taietura: cu cat un diamant este taiat in proportii corecte (ideale), cu atat va reflecta mai bine lumina. Deci va fi mai stralucitor si mai pretios. Cel mai bine fatetat diamant este briliantul, care ure un numar de 57 de fatete. La fel ca briliantele, si diamantele cu o taietura excelenta sunt foarte rare. In general se recomanda taieturile bune sau foarte bune.

Foto: Guliver.