Accesoriul perfect de Paste

Sarbatoarea Pastelui coincide cu inceputul primaverii, iar acest anotimp este asociat cu o noua viata care apare o data cu sfarsitul iernii. Pe vremuri, femeile isi puneau palarii de ocazie cand mergeau spre biserica, la plimbare sau in vizite. In ultimii ani, designerii au readus in atentie palariile, in forme si culori moderne. Dar iata cum a inceput povestea acestui accesoriu spectaculos.

Parada spectaculoaselor palarii de ocazie a inceput in Anglia

La originile lui, accesoriul pentru cap nu era nici palarie si nici boneta. Cand Pastele nu era inca o sarbatoare oficiala, femeile celebrau venirea primaverii prin impodobirea parului cu coronite din flori proaspete. Cercul simboliza atat orbita descrisa de Pamant in jurul soarelui, cat si ciclul in care se succed anotimpurile.

Moda palariilor spectaculoase a debutat in Anglia.  Acolo accesoriul pentru cap era nelipsit din garderoba de ocazie a doamnelor care il purtau atat la cursele de cai, cat si cu ocazia diverselor sarbatori religioase. Dar una dintre cele mai frumoase povesti din istoria palariilor este legata de New York.

In 1870, duminica Pastelui, care a coincis cu sfarsitul razboiului civil american, femeile si fetele au renuntat la voalurile si palariile negre de doliu si le-au inlocuit cu accesorii in culori pastel decorate cu flori inflorite si panglici colorate. Asa s-a format o traditie in care rolul principal era jucat de spectaculoasele palarii de Pasete. Elita sociala care mergea la biserica, defila dupa slujba pe 5th Avenue pentru a-si prezenta tinutele de sarbatoare. In fiecare an, palariile participantilor la parada deveneau din ce in ce mai mari si erau decorate mai ingenios. La un moment dat, ele contineau chiar si cuiburi reale de pasari, minigradini si animalute de casa. La sfarsitul anilor 1940, parada palariilor s-a extins de pe 5th Avenue pe Madison Square si-n Central Park. Evenimentul s-a transformat intr-un simbol american o data cu musicalul din 1948, The Easter Parade, cu muzica lui Irving Berlin.

In prezent, nu mai exista ceasta moda a tinutelor speciale pentru slujba de Paste, dar s-a pastrat obiceiul cumpararii de haine noi pentru Paste. Si daca tot ne achizitionam piese noi, de ce sa nu luam printre altele si niste palarii de ocazie. Un astfel de accesoriu mi se pare perfect daca vei lua masa de Paste la terasa sau intr-o gradina. Poti opta pentru un model din rafie (Meli Melo Paris, C&A) care se potriveste ulterior si la o tinuta de plaja sau pentru o varianta eleganta precum cele de la Accesorize sau Kristina Dragomir care vor reprezenta punctul de atractie al intregii tinute.

Text: Diana Marasoiu Foto: Guliver, Manole Sava