Creatorii de moda au schimbat pentru totdeauna istoria pantofilor

Cine isi mai poate imagina femeia contemporana fara o pereche de tocuri extrem de inalte si senzuale? Pantofii stiletto au devenit arma suprema a seductiei cu care ne-au inzestrat marii creatori de moda ai secolului trecut.

Pantofii  stiletto cu toc de 12 cm sunt, in canoanele de frumusete ale prezentului, extensia personalitatii feminine si exercita, mai mult decat orice, o putere de atractie nebanuita asupra barbatilor.

Pantofii stiletto au un aspect periculos, sustinut si de numele stiletto, care vine de la un pumnal folosit de gangsteri in anii ’50

Femeile pe tocuri aproape imposibile din fotografiile de un erotism glacial ale lui Helmut Newton si personajele serialului iconic Sex and The City sunt “de vina” pentru transformarea pantofilor in cele mai dezirabile accesorii ale ultimelor doua decenii.

Silueta alungita, musculatura incordata si curbura fortata a piciorului i-au inspirat pe designeri in a exploata un tip de pantof care se opunea modei deceniilor trecute. Avand in vedere ca in anii ’60 se purtau pantofi si cizme cu toc foarte mic si patrat, in anii ’70 la moda erau sandalele plate purtate de hippies sau pantofii cu platforme groase si toc trapez, iar in anii ’80 pantofii cu toc gros si power suit-ul contrastau cu silueta fragila a femeilor, astazi trebuie sa le multumim pentru pantofii stiletto acelor cativa designeri care s-au opus curentului.

Roger Vivier, Manolo Blahnik, Christian Louboutin si Jimmy Choo sunt barbatii care, indragostiti de gleznele senzuale ale femeilor, au perfectionat tehnicile de manufacturare pentru pantofii stiletto

Ei sunt creatorii geniali carora le datoram faptul ca in prezent este posibil sa purtam in siguranta pantofii cu toc cui pe care ii cumparam cu religiozitate.

Roger Vivier, creatorul sculpturilor purtabile

Designerul francez Roger Vivier a trait 91 de ani, suficient de mult incat sa fie martorul trecerii de la condurii din Belle Epoque, la pantofii de dans din anii nebuni ai Jazz-ului si mai apoi la pantofii erotici cu tocuri stiletto. De fapt, el este considerat un pionier in realizarea pantofilor stiletto, fiind cel care in 1954 a inventat tocurile cu suport metalic in interior. Roger Vivier a produs pantofi pentru colectiile Christian Dior din 1953 pana in 1963, aceste opere de arta cu broderii si aplicatii fine regasindu-de astazi in numeroase expozitii care ilustreaza istoria costumului.

Manolo Blahnik si celebrii pantofi albastri

Manuel “Manolo” Blahnik Rodriguez este designerul spaniol care, o data mutat in Londra in anii ‘70, a primit atingerea magica a redactorului-sef al revistei Vogue, Diana Vreeland. Pantofii lui cu tocul “ac” au devenit celebri pentru ca au fost promovati in paginile Bibliei modei, dar si pentru ca au primit confirmarea unor celebritati precum Madonna (care i-a descris ca fiind arma suprema a seductiei, mai buni decat sexul), Sarah Jessica Parker sau Kate Middleton. Cei mai cunoscuti pantofi semnati Manolo Blahnik sunt cu siguranta cei albastri cu catarama-bijuterie in varf, cu care Mr. Big a cerut-o pe Carrie in casatorie in Sex and The City, in locul traditionalului inel.

Christian Louboutin si Jimmy Choo, artizanii perfectiunii

In prezent, pasionatele de moda considera ca Sfantul Graal al pantofilor se regaseste undeva intre modelele de pantofi Christian Louboutin “Pigalle”, Jimmy Choo “Anouk” si Casadei “Blade”. Cu tocuri la fel de inalte, insa interpretate diferit, acesti escarpeni iconici se afla, de sezoane bune incoace, in topul preferintelor fashionistelor. Cele trei modele de pantofi stiletto sunt bestseller-ele caselor deoarece tocurile de 12 cm fara platforme ajutatoare arata extrem de sexy si sunt purtate de vedete precum Kate Moss, Naomi Campbell, Madonna sau Beyonce.

Text: Ioana Voicu; Foto: Guliver; Casadei, www.netaporter.com, www.victoriaonline.ro